От 10 до 15 декември в Хуаян, Китай се проведоха Световните интелектуални игри. В тях по традиция са канени спортистите с най-големи успехи през годината (мъже и жени) по шахмат, спортен бридж, го, китайски шах и шашки. Шахматът е разделен на три отделни дисциплини: ускорен шахмат, блиц и т.нар. Баски шах.

При жените шахматистки се съревноваваха 12 състезателки от световния елит. Представителка на България в тази надпревара бе екс-световната шампионка гм Антоанета Стефанова.

Надпреварата стартира на 10 и 11 декември 2017 г. с партиите по ускорен шахмат.  Системата за игра бе швейцарска в 7 кръга при контрола 20 минути + 10 секунди на изигран ход. В кратката дистанция се получи уникален финал – пет гросмайсторки завършиха начело с еднакъв актив. Допълнителните показатели дадоха предимство на Антоанета Стефанова, на която бе връчена купата и златния медал. Класиране: 1-5. GM АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА (БЪЛГАРИЯ, Ело 2497), GM Anna Muzychuk (UKR, 2607), GM Mariya Muzychuk (UKR, 2498), GM Kateryna Lagno (RUS, 2590) и GM Anna Ushenina (UKR, 2482) – 4,5 т. 6. GM Harika Dronavalli (IND, 2466) – 4 т. 7. GM Nana Dzagnidze (GEO, 2453) – 3,5 т. 8. GM Wenjun Ju (CHN, 2537) – 3 т. 9-11. GM Xue Zhao (CHN, 2454), GM Zhongyi Tan (CHN, 2502) и GM  Alexandra Kosteniuk (RUS, 2586) – 2,5 т. 12. . IM Elisabeth Paehtz (GER, 2467) – 1,5 т.

На 12 и 13 декември се изигра турнирът по блиц. Дванадесет участнички играха „всеки срещу всеки“ по две партии (общо 22 кръга) при контрола 3 минути на състезател за цялата партия плюс 2 секунди добавка на ход. Антоанета Стефанова се представи блестящо, като с постигнатите 14,5 точки (+10 –3 =9) зае първото място, като изпревари с цяла точка заелите второ и трето място. Класиране: 1. GM АНТОАНЕТА СТЕФАНОВА (БЪЛГАРИЯ, Ело 2517) – 14,5 т.; 2-3. GM Wenjun Ju (CHN, 2548) и GM  Alexandra Kosteniuk (RUS, 2526) – 13,5 т. 4. GM Kateryna Lagno (RUS, 2619) – 13 т. 5-6. GM Harika Dronavalli (IND, 2537) и GM Xue Zhao (CHN, 2499) – 12,5 т. 7. GM Nana Dzagnidze (GEO, 2453) – 12 т. 8. GM Anna Muzychuk (UKR, 2574) – 11,5 т. 9. GM Anna Ushenina (UKR, 2457) – 10 т. 10. GM Zhongyi Tan (CHN, 2543) – 9,5 т. 11. GM Mariya Muzychuk (UKR, 2430) – 6 т. 12. IM Elisabeth Paehtz (GER, 2467) – 3,5 т.

Игрите завършиха след като на 14 и 15 декември се изигра и турнирът по т.нар. „Баска система“. Това е експериментално състезание и има неофициален характер. При този вид турнир се играят две партии едновременно, като състезателките имат на едната дъска бели, а на другата – черни фигури. Тук Антоанета Стефанова даде възможност за изява и на своите конкурентки. Победителка стана представителката на домакините GM Xue Zhao.

Успехът на гм Антоанета Стефанова в Китай може да бъде сравнен до голяма степен с този на тенисиста Григор Димитров на финала на „Мастърс“ в Лондон.