Гросмайстор Иван Чепаринов спечели шампионската титла на България по класически шахмат в провелото се в Козлодуй 82-ро първенство. Асеновградчанинът постигна 7 победи и 2 равенства и с актив от 8 точки застана еднолично на върха. За успеха си Чепаринов получи парична премия от 3000 лв., осигурена от основния спонсор АЕЦ „Козлодуй“ и БФШ 1928. Негови подгласници станаха гм Васил Спасов със 6,5 т. (сребърен медал) и гм Кирил Георгиев с 6 т. В класирането следват: мм Спас Кожухаров и гм Красимир Русев с по 5,5 т., мм Мартин Петров с 5 т., Виктор Боев с 3,5 т., Марио Вутов с 2,5 т., мм Димитър Мархолев с 2 т. и Деян Димитров с 0,5 т. За Чепаринов това е четвърта титла (след 2004, 2005 и 2012 г.) и той става състезателят с най-много спечелени титли през XXI век. От началото на тази престижна класация (първият шампионат се е провел през 1933 г. с шампион Георги Гешев) начело са гм Кирил Георгиев, гм Васил Спасов и мм Александър Цветков с по 6 титли, следвани от гм Евгени Ерменков и мм Олег Нейкирх с по 5 титли.

Първенството премина в борбен дух, което се вижда и от приложената таблица. От изиграните 45 партии 27 завършиха резултатно,  срещу 18 ремита, голяма част от тях след борба до изчерпване на възможностите за победа. В класирането няма изненади, участниците се наредиха близо до подреждането си според Ело-коефициента си. В творческо отношение обаче бяха изиграни много партии, които могат да служат като основа за анализи на младите шахматисти. Прави чест на ръководството на БФШ 1928, че успя да създаде условия за провеждане на такъв силен и престижен шампионат, а съпрезидентите Руслан Тошев и Иван Генов посетиха лично първенството! Съдийският състав в лицето на Здравко Недев и Пламен Стефанов се справи с малкото проблемни ситуации, една от които бе свързана с директното излъчване на партиите в интернет – все пак благодарение на това предаване многобройните любители на шахмата в България и по света станаха на живо свидетели на шахматните битки.