Уважаеми състезатели, треньори, деятели и любители на шахмата,

Наскоро бе оповестено решение на тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС), с което се спира предварителното изпълнение на заповедта на министъра на младежта и спорта за издадената лицензия за спорта шахмат на БФШ 1928. Нашата федерация не е страна по този юридически спор и за съжаление нямаме право да представим мнение в съда. Към този момент бих искал да заявя, че това съдебно решение не е влязло в сила, тъй като законът предвижда възможност то да бъде обжалвано пред петчленен сътав на ВАС. До тогава БФШ 1928 е единствената легитимна организация с лиценз за администриране на шахматния календар в България.

При обективен и професионален анализ на ситуацията се налага убеждението, че БФШ 1928 е и ще остане занапред притежател на лицензията за извършване на спортна дейност по спорта шахмат.

Уверен съм, че ние имаме не само юридически, но и морални аргументи да ръководим шахмата.  БФШ 1928 бе учредена през септември м.г.  от 62 клуба. В момента във федерацията ни членуват 78 клуба. Да, това обединение не се постигна лесно и безпроблемно, а бе реализирано с много усилия, бих казал и компромиси. Но е факт. Не мога да приема за правилни действията на тези деятели, които искат чрез съдебни процедури да хвърлят нашия спорт отново в ситуация да нямаме национален лиценз и то във време, когато ще очакваме Генералната асамблея на ФИДЕ, на която България след едногодишно отсъствие да бъде отново приета в световното шахматно семейство. Обратното би обрекло родния шахмат на безвремие.

Убеден съм, че и в бъдеще БФШ 1928 ще бъде лицензираната шахматна федерация, затова в интерес на шахматните клубове ще изпълняваме приетия Държавен спортен календар за 2018 г. Предстоят първенствата за юноши и девойки в Пловдив, участие в които ще вземат над 200 шахматисти. При създалата се обстановка ще предприема действия да бъде променена Наредбата за провеждане на състезанията от ДСК и да бъдат удължени с един месец сроковете за картотекиране на състезатели и заплащане на членския внос. Месец, не повече, защото трябва да сме справедливи и към тези клубове, които са изрядни.

Gens una sumus!

Д-р Руслан Тошев,