От 3 до 10 юни в Плевен се проведоха Държавните индивидуални първенства по класически шахмат, ускорен шахмат и блиц за момчета и момичета до 8 и 10 години. В 9-дневната надпревара се включиха общо 101 състезатели от 23 клуба в страната.

При 8-годишните момчета битката за титлата беше между Димитър Димитров (ШК „Пловдив“) и Данаил Попзафиров („Елит“ София). Те постигнаха победи над всички свои противници, а партията помежду им завърши наравно. Допълнителните показатели определиха шампион на България за 2018 г. да бъде Димитър Димитров. Сребърният медал спечели Данаил Попзафиров, а бронзов – Никола Петров (ШС „Варна“). На турнирите по ускорен шахмат и блиц Данаил Попзафиров доминираше, като и в двата с резултат 7 т. от 7 кръга спечели златните медали.

При 8-годишните момичета в турнира по класически шахмат се състезаваха само 3 участнички. Златен медал спечели Фабиана Костадинова („Траяна 2011“ Стара Загора). Шампионка в турнира по ускорен шахмат е Ралица Аршинкова (НСА София).

При 10-годишните момчета турнирът по класически шахмат се разви драматично. След като водеше в класирането след 7 кръга, Светлен Иванов („Славия“ София) допусна загуба в 8-ия кръг. Това позволи на основният му конкурент Божидар Тилев („Марица изток“ Раднево) да го застигне по точки. Все пак допълнителните показатели определиха Светлен Иванов за шампион. Сребърен медал спечели Божидар Тилев, а бронзов – представителят на домакините Александър Георгиев („Спартак Плевен 21“). Светлен Иванов спечели златен медал и в шампионата по блиц. В ускорения шахмат златен мезал спечели Владимир Кононенко („Славия“), изпреварил по допълнителни показатели Георги Занов (ЦСКА).

Шампионка при 10-годишните момичета убедително стана плевенчанката Нора Рашева („Плевен 21“), пред Ивелина Христова („Енергия 21“ Добрич) и Боряна Аршинкова (НСА). Боряна Аршинкова спечели златен медал в ускорения шахмат, а в блица титлата стана притежание на Ивелина Христова със 7 т. от 7 партии.

Организатори на първенството бяха БФШ-1928 и СКШ „Спартак Плевен XXI“ със съдействието на Община Плевен, като МБАЛ „Свети Пантелеймон“ Плевен ООД също финансово подпомогна състезанието. Ръководството на хотел „Балкан“ и тази година осигури отлични условия за състезателите, а прекрасната организация утвърди град Плевен като един от основните шахматни центрове в България. Специални благодарности на Васил Антонов и Петьо Маринов!