От 29 юни до 8 юли в полския град Краков ще се проведат Европейските индивидуални училищни първенства от 7 до 17 години. Участие в тях ще вземат шест български ученици.
През май в КК "Албена" за първи път в България се проведоха индивидуални училищни първенства. След тях по инициатива на Тодор Тодоров, президент на ШК "Енергия 21" от името на БФШ 1928 беше написано писмо до Министерството на образованието и науката с молба за финансова подкрепа на българското участие на Европейския шампионат. Аргументите и усилията на президента на БФШ 1928 д-р Руслан Тошев доведоха до положителен отговор от страна на МОН и съответно финансиране на всички 13 училищни шампиони! Пет от тях потвърдиха участието си. Макар срокът за официална заявка в първенството в Краков да беше изтекъл, техническият директор на БФШ 1928 Георги Павлов прояви дипломатична настойчивост и домакините потвърдиха участието на българските състезатели! Ръководството на БФШ 1928 изказва благодарност на Анна Аршинкова, със съдействието на която се преодоляха за кратко време административни процедури и финансирането стана факт!
В Краков България ще бъде представлявана от Данаил Попзафиров (ШК Елит София), Кристиян Алексиев (ШК Варна), Ралица Аршинкова и Боряна Аршинкова (ШК НСА), Йоана Кръстева (ШК Елит) и Ива Фезова (ШК Асеновец 2006 Асеновград).
Изявите на българите може да следите на официалния сайт на първенствата: escc2018.eu/en/home