От 7 до 15 август 2018 г. в чешкия курорт Коути над Десноу се проведе първенството на Европейския Съюз по класически шахмат.
Двама от изявените български таланти спечелиха шампионските титли в своите възрастови групи.
При състезателите до 14 години, титлата грабна Валентин Митев от град Плевен, който по убедителен начин надигра връстниците си, завършвайки шампионата с преднина от 1,5 точки, без загубена партия. Треньори на младия шахматист са гросмайсторите Владимир Димитров, Красимир Русев и Борис Чаталбашев. При момичетата във възрастовата група до 10 години, с 3 победи, 5 ремита и само една загуба, първа се класира Ивелина Христова от Добрич. Поздравления за нея и нейния треньор, майстора на спорта Тодор Тодоров. При момичетата до 12 години Петя Караиванова, с треньор Боряна Строкова, се представи много добре и спечели бронзов медал. Резултатите на българските шахматисти са поредно доказателство за силата на българската шахматна школа и за наличието на изключително талантливи български деца.

Първенство на Европейския Съюз се проведе и в Мюрек, Австрия - от 1 до 9 август в 4 възрастови групи - до 8, 10, 12 и 14 години. В групата до 10 години участваха общо 20 момичета и момчета от 9 страни от ЕС. Състезателката на СКШ „Плевен XXI“ – Нора Рашева спечели първото място при момичетата до 10 години с резултат 7 точки от 9 възможни. Нора победи в 5 от партиите си и 4 завърши наравно.Треньорка на шампионката е Христинка Илиева.
                        Нора Рашева с шампионската купа

В останалите 3 групи представянето на българските състезатели бе следното:
  До 8 години Данаил Попзафиров се класира втори със 7,5 точки.                                                                            Поздравленията са и за треньорката му Румяна Гочева!

До 14 години другата плевенска шахматистка Ева Русева също е втора с 4,5 точки.                                       Поздравления за Ева и нейния треньор Михаил Гигов!

Добри думи за представянето си заслужи и Есат Рамаданов (негов треньор е Неделчо Чепаринов),            който с 5,5 точки се класира пети в групата до 12 години.