ОТКРИТИ ТУРНИРИ - 2019 г.

ХАСКОВО 6 декември 2019 г.  НАЦИОНАЛЕН ШАХМАТЕН ТУРНИР  ЗА ДЕЦА до 10 и 14 г. "МАРСА - 2". Организатор: ШК "Марса"- Хасково и Община Хасково. Подробности: ТУК

СОФИЯ 7-8 декември 2019 г. ВТОРИ ШАХМАЕН ТУРНИР "МГУ".Организатор ШК "НСА". Подробности: ТУК Информация и резултати: http://chess-results.com/tnr481823.aspx?lan=24

ПЛОВДИВ 8 декември 2019 г. ТРЕТИ ШАХМАТЕН МЕМОРИАЛ „ЛЕГЕНДАРНИ ПЛОВДИВСКИ ТРЕНЬОРИ“. Организатор: ШК "Пловдив" със съдействието на БФШ 1928 и Международен Панаир - Пловдив. Подробности: ТУК  Информация и резултати: http://chess-results.com/tnr492625.aspx?lan=24&art=0

ВАРНА 8 декември 2019 г.  КУПА ЧОУ“ФЕНИКС“. Организатор: ШК "Варна"Подробности: ТУК

СОФИЯ 21 декември 2019 ПЕТИ ДЕТСКИ ТУРНИР ЗА КУПА "ЕВРОСОФИЯ" – АН ПАСАН И ПРИЯТЕЛИ Организатор: ШК Ан Пасан подробности: ТУК

АЛБЕНА 21-22 декември 2019 г. ВТОРИ МЕЖДУНАРОДЕН ШАХМАТЕН ОТКРИТ РАПИД ТУРНИР. Организатор: ШК "Каиса"- Варна, ШК "Добрич-Албена" и к.к.."Албена". Подробности: ТУК

ОТКРИТИ ТУРНИРИ - 2020 г.

СОФИЯ 4-5 януари 2020 г.  14-ти ТУРНИР ПО ШАХМАТ ЗА ДЕЦА ЗА КУПА „ИВИС” МЕМОРИАЛ „ЙОРДАН СТОЙНОВ”. Организатор: ШК "ИВИС-Плюс" и БФШ 1928. Подробности: ТУКИнформация и резултати: http://chess-results.com/tnr494416.aspx?lan=24 и http://chess-results.com/tnr494417.aspx?lan=24

ПЛОВДИВ 12-19 юли 2020 г. 42-ри ОТКРИТ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО СТАНДАРТЕН ШАХМАТ - МЕМОРИАЛ „ГЕОРГИ ТРИНГОВ“. Организатор: СКШ "Локомотив"- Пловдив и БФШ 1928. Страницата във Фейсбук е: https://www.facebook.com/Tringov.chess.memorial/

ТУРНИРИ В ЧУЖБИНА

СОЛУН, ГЪРЦИЯ  26-29 декември 2019 г. Подробности: Balkan Cities Youth Team Chess Championship 2019

РЕГЛАМЕНТ

НА ДЪРЖАВНИ ИНДИВИДУАЛНИ ПЪРВЕНСТВА
ПО УСКОРЕН ШАХМАТ И БЛИЦ ЗА МЪЖЕ И ЖЕНИ,
ГРАД АСЕНОВГРАД (08-10.11.2019 г.)

1. ОРГАНИЗАТОРИ: Община Асеновград, Българска федерация по шахмат 1928, шахматен клуб „Асеновец 2006“.
  2. ДАТА И МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ: 08– 10.11.2019 г., гр. Асеновград, хотелски комплекс „Сани“.
  3. ЦЕЛ И ЗАДАЧИ: Първенствата се провеждат с цел излъчване на държавните шампиони по ускорен шахмат и блиц за мъже и жени за 2019 година.
  4. СИСТЕМА НА ПРОВЕЖДАНЕ: Първенствата ще се проведат по швейцарска система в 7 кръга или по кръгова система (при жените). За направата на жребия ще се използва компютърна програма „SwissManager”.
  5. КОНТРОЛА НА ВРЕМЕТО ЗА ИГРА:
  6. За УСКОРЕНИЯ ШАХ : 20 минути за завършване на партия-та с допълнително време  5 секунди на ход, считано от първия ход.

За БЛИЦА : 3 минути с допълнително време от 2 секунди на ход, считано от първия ход.

7.ШАХМАТНИ ЧАСОВНИЦИ: Времето за игра ще се измерва със шахматни часовници DGT 3000 и DGTXL.

8. ПРАВО НА УЧАСТИЕ: Всички български състезателки и състезатели, от шахматни клубове, членуващи в БФШ 1928 и редовно    картотекирани за 2019 година, подали предварителна заявка за участие до 01.11.2019 г. на Е-маil :  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

9. ПРОГРАМА НА ТУРНИРИТЕ:

ДАТА

Шести кръг

Седми кръг

Официално награждаване

Забележка: Главният съдия, при необходимост и след консултации с БФ Шахмат1928 и домакините, може да направи промяна в предварителната програма, за което състезателите следва да бъдат предварително уведомени.

10. КЛАСИРАНЕ: Класирането е в зависимост от броя на спечелените точки. В случай на равенство се прилагат следните допълнителни показатели за определяне на по-предно място: За турнирите по швейцарска система :1. Резултат от партиите между състезателите в същата точкова група. 2. Редуциран Бухолц (-1). 3. Бухолц. 4. По-голям брой победи. 5. Зонеборн - Бергер. За турнири по кръгова система : 1. Резултат в същата точкова група 2. По-голям брой победи 3.Зонеборн-Бергер Система Койя за състезатели с 50 и повече процента. 5. Повече партии с черни фигури.

Допълнителните показатели се изчисляват съгласно заложените параметри в утвърдения от ФИДЕ специализиран софтуер „SwissManager”.

11. ВАЛИДНОСТ НА ПЪРВЕНСТВАТА: Първенствата са валидни за международен и български рейтинг.

12. НАГРАДИ:

1-вомясто – купа, златен медал

2-ро място – сребърен медал

3-то място – бронзов медал

13. СЪДИЙСКО РЪКОВОДСТВО:

Главен съдия –Радислав Атанасов  - международен съдия на ФИДЕ  . Зам. главен съдия -Иван Стойнов - международен съдия на ФИДЕ.

Решенията на съдийското ръководство са задължителни, но могат да бъдат обжалвани пред Турнирен комитет в състав:

Председател:  ……………………………………………..

Членове: …………………

Резерва:…………………………………..

Контестации се подават не по-късно от 5  минути след завършване на кръга, придружени от такса в размер на 50 (петдесет) лв. Решението на Турнирния комитет е окончателно. В случай, че контестацията бъде уважена сумата се връща на състезателя незабавно. В случай, че бъде отхвърлена, сумата остава в полза на организаторите

14. МЕДИЦИНСКО ЛИЦЕ И ОХРАНА: По време на провеждането на първенствата са осигурени медицински лица и охрана.

15. ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ:

• Всички състезатели са длъжни да спазват Правилника на шахматната игра и настоящия регламент и да изиграят своите партии в духа на „феърплей” (честна игра).
  • Турнирите се провеждат по Правилника на шахмата на ФИДЕ, валиден от 01.01.2018 г.
  • За УСКОРЕНИЯ ШАХМАТ :Член  А4 от приложението за ускорен шахмат се прилага за целия турнир.
  • За БЛИЦА : За целия турнир ще се прилага чл. В4 от приложението за блиц.
  • За УСКОРЕНИЯ ШАХМАТ : При обявяването на началото на кръга от главния съдия, всеки състезател, който не се е явил пред шахматната си дъска до 10-тата минута, ще загуби служебно партията си незабавно. Времето за изчакване на състезателите е 10 (десет) минути.
  • За БЛИЦА :Всеки състезател, който не се яви на шахматната дъска до изтичане на определеното му време ще загуби служебно партията си незабавно.
  • Разговорите между състезатели, между състезатели и треньори и други лица по време на партиите е забранено.
  • След завършване на партията състезателите съобщават резултата на съдийската маса.
  • По време на игра на състезателите е забранено да носят у себе си мобилен телефон, други електронни средства за комуникация или устройство способно да подсказва шахматни ходове в зоната на състезанието. Ако се докаже, че играч е внесъл подобно средство в зоната на състезанието, той губи партията, а противникът му печели. Съдията има право да изисква от състезателите да допускат инспекция за проверка на техните дрехи, чанти или други предмети в определено за целта пространство или помещение. Съдията, или упълномощеният от него помощник, който проверява състезателя, трябва да бъде от същия пол, като проверявания. Ако състезател откаже да изпълнява тези задължения, съдията предприема мерки съгласно чл. 12.9. от Правилника на шахмата.
  • Забранено е да се разсейва или дразни противника по какъвто и да било начин. Това включва неоснователни рекламации, неоснователни предложения за реми или внасяне на източник на шум в игралното поле.
  • Правилникът на ФИДЕ за шахматна игра и Правилата за ускорения шах и блиц са   на разположение на състезателите на съдийската маса.
  • Състезателите, които са завършили своите партии, се считат за зрители и не им се разрешава да останат в игралното поле.
  • Зоната на състезанието включва залата за игра, в която се провежда и тоалетните помещения. Всички състезатели са запознати с Регламента и се задължават да го спазват.

Главен съдия : IA Радислав Атанасов