СЪСТЕЗАНИЯ ОТ ДЪРЖАВНИЯ СПОРТЕН КАЛЕНДАР

АСЕНОВГРАД  8-10 ноември 2019 г.  ДЪРЖАВНИ ИНДИВИДУАЛНИ ПЪРВЕНСТВА ПО УСКОРЕН ШАХМАТ И БЛИЦ – МЪЖЕ И ЖЕНИ. Организатори: БФШ 1928 и ШК "Асеновец 2006". С РЕГЛАМЕНТА на първенството можете да се запознаете ТУК Подробности: ТУК

ПЕТРИЧ  30-ноември – 1 декември 2019 г. НАЦИОНАЛНА КУПА – ПЕТИ МЕМОРИАЛ „ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ“

ОТКРИТИ ТУРНИРИ

ШАБЛА  3-6 октомври, 2019 г. ДЕСЕТИ ОТКРИТ МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ШАХМАТ "ШАБЛА 2019". Организатор: СКШ "Хармония" - Шабла. Подробности: ТУК

ВАРНА 13 октомври, 2019 г. КУПА ЧОУ "ФЕНИКС". Организатор ШК "Варна". Подробности: ТУК

СЛИВЕН 20 октомври, 2019 г. ПЪРВИ ОТКРИТ ТУРНИР ПО УСКОРЕН ШАХМАТ "КУПА ТУИДА". Организатор: ШК "Сините камъни". Подробности: ТУК

ДОБРИЧ 16 ноември 2019 г.  ЧЕТВЪРТИ ОТКРИТ ТУРНИР ПО УСКОРЕН ШАХМАТ КУПА „ДОБРУДЖА 2013”.Организатор ШК "Добруджа 2013". Подробности: ТУК

РАДНЕВО 17 ноември 2019 г.  ВТОРИ МЕМОРИАЛ "МАРИН СТАНКОВСКИ" Организатор: ШК "Марица Изток" Подробности: ТУК

ТЕРВЕЛ 17 ноември 2019 г.  ТРЕТИ ОТКРИТ ТУРНИР ПО УСКОРЕН ШАХМАТ МЕМОРИАЛ „СТОЯН ПЕНЧЕВ”. Организатор: ШК "Хан Тервел". Подробности: ТУК

ПЛОВДИВ  22-24 ноември 2019 г.  МЕЖДУНАРОДЕН ШАХМАТЕН ФЕСТИВАЛ „КРИЛЕ НА ИНТЕЛЕКТА”. Организатор ШК "Пловдив". Подробности: ТУК

РЕГЛАМЕНТ

НА ДЪРЖАВНИ ИНДИВИДУАЛНИ ПЪРВЕНСТВА ПО УСКОРЕН ШАХМАТ И БЛИЦ ЗА МЪЖЕ И ЖЕНИ,
ГРАД АСЕНОВГРАД (08-10.11.2019 г.)

1. ОРГАНИЗАТОРИ: Община Асеновград, Българска федерация по шахмат 1928, шахматен клуб „Асеновец 2006“.
  2. ДАТА И МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ: 08– 10.11.2019 г., гр. Асеновград, хотелски комплекс „Сани“.
  3. ЦЕЛ И ЗАДАЧИ: Първенствата се провеждат с цел излъчване на държавните шампиони по ускорен шахмат и блиц за мъже и жени за 2019 година.
  4. СИСТЕМА НА ПРОВЕЖДАНЕ: Първенствата ще се проведат по швейцарска система в 7 кръга или по кръгова система (при жените). За направата на жребия ще се използва компютърна програма „SwissManager”.
  5. КОНТРОЛА НА ВРЕМЕТО ЗА ИГРА:
  6. За УСКОРЕНИЯ ШАХ : 20 минути за завършване на партия-та с допълнително време  5 секунди на ход, считано от първия ход.

За БЛИЦА : 3 минути с допълнително време от 2 секунди на ход, считано от първия ход.

7.ШАХМАТНИ ЧАСОВНИЦИ: Времето за игра ще се измерва със шахматни часовници DGT 3000 и DGTXL.

8. ПРАВО НА УЧАСТИЕ: Всички български състезателки и състезатели, от шахматни клубове, членуващи в БФШ 1928 и редовно    картотекирани за 2019 година, подали предварителна заявка за участие до 01.11.2019 г. на Е-маil :  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

9. ПРОГРАМА НА ТУРНИРИТЕ:

ДАТА

Шести кръг

Седми кръг

Официално награждаване

Забележка: Главният съдия, при необходимост и след консултации с БФ Шахмат1928 и домакините, може да направи промяна в предварителната програма, за което състезателите следва да бъдат предварително уведомени.

10. КЛАСИРАНЕ: Класирането е в зависимост от броя на спечелените точки. В случай на равенство се прилагат следните допълнителни показатели за определяне на по-предно място: За турнирите по швейцарска система :1. Резултат от партиите между състезателите в същата точкова група. 2. Редуциран Бухолц (-1). 3. Бухолц. 4. По-голям брой победи. 5. Зонеборн - Бергер. За турнири по кръгова система : 1. Резултат в същата точкова група 2. По-голям брой победи 3.Зонеборн-Бергер Система Койя за състезатели с 50 и повече процента. 5. Повече партии с черни фигури.

Допълнителните показатели се изчисляват съгласно заложените параметри в утвърдения от ФИДЕ специализиран софтуер „SwissManager”.

11. ВАЛИДНОСТ НА ПЪРВЕНСТВАТА: Първенствата са валидни за международен и български рейтинг.

12. НАГРАДИ:

1-вомясто – купа, златен медал

2-ро място – сребърен медал

3-то място – бронзов медал

13. СЪДИЙСКО РЪКОВОДСТВО:

Главен съдия –Радислав Атанасов  - международен съдия на ФИДЕ  . Зам. главен съдия -Иван Стойнов - международен съдия на ФИДЕ.

Решенията на съдийското ръководство са задължителни, но могат да бъдат обжалвани пред Турнирен комитет в състав:

Председател:  ……………………………………………..

Членове: …………………

Резерва:…………………………………..

Контестации се подават не по-късно от 5  минути след завършване на кръга, придружени от такса в размер на 50 (петдесет) лв. Решението на Турнирния комитет е окончателно. В случай, че контестацията бъде уважена сумата се връща на състезателя незабавно. В случай, че бъде отхвърлена, сумата остава в полза на организаторите

14. МЕДИЦИНСКО ЛИЦЕ И ОХРАНА: По време на провеждането на първенствата са осигурени медицински лица и охрана.

15. ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ:

• Всички състезатели са длъжни да спазват Правилника на шахматната игра и настоящия регламент и да изиграят своите партии в духа на „феърплей” (честна игра).
  • Турнирите се провеждат по Правилника на шахмата на ФИДЕ, валиден от 01.01.2018 г.
  • За УСКОРЕНИЯ ШАХМАТ :Член  А4 от приложението за ускорен шахмат се прилага за целия турнир.
  • За БЛИЦА : За целия турнир ще се прилага чл. В4 от приложението за блиц.
  • За УСКОРЕНИЯ ШАХМАТ : При обявяването на началото на кръга от главния съдия, всеки състезател, който не се е явил пред шахматната си дъска до 10-тата минута, ще загуби служебно партията си незабавно. Времето за изчакване на състезателите е 10 (десет) минути.
  • За БЛИЦА :Всеки състезател, който не се яви на шахматната дъска до изтичане на определеното му време ще загуби служебно партията си незабавно.
  • Разговорите между състезатели, между състезатели и треньори и други лица по време на партиите е забранено.
  • След завършване на партията състезателите съобщават резултата на съдийската маса.
  • По време на игра на състезателите е забранено да носят у себе си мобилен телефон, други електронни средства за комуникация или устройство способно да подсказва шахматни ходове в зоната на състезанието. Ако се докаже, че играч е внесъл подобно средство в зоната на състезанието, той губи партията, а противникът му печели. Съдията има право да изисква от състезателите да допускат инспекция за проверка на техните дрехи, чанти или други предмети в определено за целта пространство или помещение. Съдията, или упълномощеният от него помощник, който проверява състезателя, трябва да бъде от същия пол, като проверявания. Ако състезател откаже да изпълнява тези задължения, съдията предприема мерки съгласно чл. 12.9. от Правилника на шахмата.
  • Забранено е да се разсейва или дразни противника по какъвто и да било начин. Това включва неоснователни рекламации, неоснователни предложения за реми или внасяне на източник на шум в игралното поле.
  • Правилникът на ФИДЕ за шахматна игра и Правилата за ускорения шах и блиц са   на разположение на състезателите на съдийската маса.
  • Състезателите, които са завършили своите партии, се считат за зрители и не им се разрешава да останат в игралното поле.
  • Зоната на състезанието включва залата за игра, в която се провежда и тоалетните помещения. Всички състезатели са запознати с Регламента и се задължават да го спазват.

Главен съдия : IA Радислав Атанасов