РЕГЛАМЕНТ

НА ДЪРЖАВНО ИНДИВИДУАЛНО ПЪРВЕНСТВО ПО СТАНДАРТЕН (КЛАСИЧЕСКИ) ШАХМАТ ЗА МОМЧЕТА И МОМИЧЕТА ДО 8 И ДО 10 ГОДИНИ

2- 8.03.2019 Г., ГРАД ВЕЛИКО ТЪРНОВО

ОРГАНИЗАТОРИ: Община Велико Търново, Българска федерация по шахмат 1928, шахматен клуб „Асеневци”

1. ДАТА И МЯСТО НА ПРОВЕЖДАНЕ: 02 – 08.03.2019 г., гр. Велико Търново, местност Ксилифор,  хотелски комплекс „Момина крепост”.
  2. ЦЕЛ И ЗАДАЧИ: Първенствата се провеждат с цел излъчване на държавните шампиони по стандартен (класически) шахмат за момчета и момичета до 8 и до 10 години за 2019 година.
  3. СИСТЕМА НА ПРОВЕЖДАНЕ: Първенствата ще се проведат по швейцарска система. За направата на жребия ще се използва компютърна програма „Swiss Manager”.
  • Момчета до 8 години: Швейцарска система в 9 кръга.
  • Момичета до 8 години: Швейцарска система в 7 кръга.
  • Момчета до 10 години: Швейцарска система в 9 кръга.
  • Момичета до 10 години: Швейцарска система в 7 кръга.
  1. КОНТРОЛА НА ВРЕМЕТО ЗА ИГРА: Контролата за игра е 90 минути за завършване на партията с допълнително време 30 секунди на ход, считано от първия ход.
  2. ШАХМАТНИ ЧАСОВНИЦИ: Времето за игра ще се измерва със шахматни часовници DGT 3000 и DGT XL.
  3. ПРАВО НА УЧАСТИЕ: Всички български състезателки и състезатели, от шахматни клубове, членуващи в БФШ 1928 и редовно картотекирани за 2019 година, подали предварителна заявка за участие до 24.02.2019.

Всеки състезател е необходимо да представи медицинска бележка за успешно преминат предсъстезателен преглед. Състезатели, които не са преминали предварителен преглед няма да бъдат допускани до участие.

• До 8 години – родени на/след 01.01.2011 г.
  • До 10 години - родени на/след 01.01.2009 г.
  1. ПРОГРАМА НА ТУРНИРА:

Програма за 9 кръговите турнири:

ДАТА

08.03.

Девети кръг

Официално награждаване

Програма за 7 кръговите турнири:

ДАТА

ЧАС

КРЪГ

02.03.

До 15:00

Техническа конференция

Първи кръг

03.03.

Втори кръг

04.03.

Трети кръг

Четвърти кръг

06.03.

Пети кръг

07.03.

Шести кръг

08.03.

Седми кръг

Официално награждаване

Забележка: Главният съдия, при необходимост и след консултации с БФ Шахмат1928 и домакините, може да направи промяна в предварителната програма, за което състезателите следва да бъдат предварително уведомени

1. КЛАСИРАНЕ: Класирането е в зависимост от броя на спечелените точки. В случай на равенство се прилагат следните допълнителни показатели за определяне на по-предно място:
  • Резултат от партиите между състезателите в същата точкова група.
  • Редуциран Бухолц (-1).
  • 3. Бухолц.
  • 4. Зонеборн - Бергер.
  • 5. По-голям брой победи.

Допълнителните показатели се изчисляват съгласно заложените параметри в утвърдения от ФИДЕ специализиран софтуер „Swiss Manager”.

1. ВАЛИДНОСТ НА ПЪРВЕНСТВАТА: Първенствата до 10 години са валидни за международен и български рейтинг, а до 8 години - за български рейтинг.
  2. НАГРАДИ:

1-во място – купа, златен медал, ШАМПИОН НА БЪЛГАРИЯ и квота за участие в Световното първенство за кадети във Вейфанг, Китай (20.08-02.09.2019)

2-ро място – сребърен медал

3-то място – бронзов медал

Квота за участие в първенството на Европейския съюз в Чехия, през месец август, 2019 г.

Шампионката до 8 години

Шампионът до 10 години

Квота за участие в първенството на Европейския съюз  в Австрия /30.07 – 08.08.2019 г./

Шампионът до 8 години

Шампионката до 10 години

Шампионите за момчета и момичета до 8 и до 10 г., участват без да заплащат турнирна такса на:

• Международен турнир „Тетевен” – 2019 г.
  • Международен турнир мемориал „Кесаровски – Станчев” – 2019 г.
  • Международен турнир мемориал „Георги Трингов” – 2020 г.
  1. СЪДИЙСКО РЪКОВОДСТВО:

Решенията на съдийското ръководство са задължителни, но могат да бъдат обжалвани пред Турнирен комитет в състав: Председател: Членове: Резерва: Контестации се подават не по-късно от 30 минути след завършване на кръга, придружени от такса в размер 50 (петдесет) лв. Решението на Турнирния комитет е окончателно. В случай, че контестацията бъде уважена сумата се връща на състезателя незабавно. В случай, че бъде отхвърлена, сумата остава в полза на организаторите

1. МЕДИЦИНСКО ЛИЦЕ И ОХРАНА: По време на провеждането на ДИП са осигурени медицински лица и охрана.
  • Медицински лица по време на турнира:
  • Охранители по време на турнира:
  1. ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ:
  • Всички състезатели са длъжни да спазват Правилника на шахматната игра и настоящия регламент и да изиграят своите партии в духа на „феърплей” (честна игра).
  • Турнирите се провеждат по Правилника на шахмата на ФИДЕ, валиден от 01.01.2018 г.
  • При обявяването на началото на кръга от главния съдия, всеки състезател, който не се е явил пред шахматната си дъска до 15-тата минута, ще загуби служебно партията си незабавно. Времето за изчакване на състезателите е 15 (петнадесет) минути.
  • Разговорите между състезатели, между състезатели и треньори и други лица по време на партиите е забранено.
  • По време на игра всеки състезател е длъжен да записва правилно собствените си ходове и тези на противника си, ход след ход, възможно най-четиво с алгебрична нотация, върху „бланката“. Деца, които не са навършили 7 години могат да бъдат освободени от запис по време на състезанието ако уведомят за това предварително съдийския състав. В този случай, ще им бъдат отнемани по 10 минути на партия, от общото време за мислене.
  • Забранено е да се записва ход предварително, освен за целите на рекламация за реми по чл. 9.2 и 9.3 от Правилника на шахмата.
  • След завършване на партията състезателите подписват бланките с резултата и ги предават на съдийската маса.
  • Бланките са собственост на организаторите.
  • По време на игра на състезателите е забранено да носят у себе си мобилен телефон, други електронни средства за комуникация или устройство способно да подсказва шахматни ходове в зоната на състезанието. Ако се докаже, че играч е внесъл подобно средство в зоната на състезанието, той губи партията, а противникът му печели. Съдията има право да изисква от състезателите да допускат инспекция за проверка на техните дрехи, чанти или други предмети в определено за целта пространство или помещение. Съдията, или упълномощеният от него помощник, който проверява състезателя, трябва да бъде от същия пол, като проверявания. Ако състезател откаже да изпълнява тези задължения, съдията предприема мерки съгласно чл. 12.9. от Правилника на шахмата.
  • Забранено е да се разсейва или дразни противника по какъвто и да било начин. Това включва неоснователни рекламации, неоснователни предложения за реми или внасяне на източник на шум в игралното поле.
  • Правилникът на ФИДЕ за шахматна игра е на разположение на състезателите.
  • Състезателите, които са завършили своите партии, се считат за зрители и не им се разрешава да останат в игралното поле.
  • Снимки със светкавици или допълнително осветление се разрешават само в първите 5 минути от началото на всеки кръг.
  • Присъствието на треньори, родители и ръководители в игралната зала след изтичане на първите 5 минути от началото на всеки кръг е забранено.
  • Зоната на състезанието включва залата за игра, в която се провежда и тоалетните помещения. 14.16. Всички състезатели са запознати с Регламента и се задължават да го спазват.
  1. НАСТАНЯВАНЕ: Участниците и придружителите се настаняват в хотелски комплекс „Момина Крепост ***”. Хотелът е разположен в непосредствена близост до гр. Велико Търново, в местността Ксилифор, на 2 км. от Арбанаси.

Хотелът е обновен. Разполага с четири добре отоплени, светли и просторни зали с капацитет над 300 човека. Предлага стаи със собствен санитарен възел, телевизор, кабелна телевзия, отопление, интернет. Пред хотела има езеро с водни колела и други атракциони, три големи детски площадки, игрище, барбекю на открито, ресторант, сладкарница и безплатен паркинг. За времето на турнира участнците и придружителите  ползват следните преференциални цени (на нощувка):

Нощувка + закуска – 28 лева

Нощувка + закуска и вечеря – 31 лв. за деца под 12 г. / 36 лв. за всички останали.

Нощувка + закуска, обяд и вечеря – 36 лв. за деца под 12 г. / 41 лв. за всички останали.

Гостите на хотела ще могат да избират между няколко вида меню!

Закуската, Обяда и вечерята са по предварително определено меню. За обяд е тристепенно (супа/салата, основно ястие - готвено, десерт, мин. вода, хляб). За вечеря е двустепенно (основно ястие - готвено, десерт, мин. вода, хляб).

1. ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ: Заявките за участие се подават най – късно до 24.02.2019 г.

ЗАЯВКИ ЗА УЧАСТИЕ И РЕЗЕРВАЦИИ СЕ ПОДАВАТ НА СЛЕДНИЯ ЕЛ. АДРЕС:

Заявката трябва да съдържа:

• Име и фамилия на състезателя
  • ФИДЕ ИД номер
  • Клуб
  • В коя възрастова група ще се състезава
  • Ще участва ли в ДИП по ускорен шахмат и блиц / в коя възрастова група
  • Желае ли настаняване в хотела

За повече информация: