При много добра организация в Дупница се проведоха последните  държавни първенства за 2018 година – по ускорен шахмат и блиц за мъже и жени.

Ето и медалистите: БЛИЦ мъже: 1. Алекси Йовчев (ЦСКА) 2. Горан Кръстев (ЦСКА) 3. Петър Савов (Капабланка 97 Дупница) БЛИЦ жени: 1. Светла Йорданова (Етър В. Търново) 2. Надя Тончева (ШК Левски) 3. Маргарита Войска (Локомотив Пловдив). УСКОРЕН ШАХМАТ мъже: 1. Любомир Данов (НСА), 2. Кирил Бадев (Марица Изток Раднево) 3. Димитър Мархолев (Асеновец 2006 Асеновград); УСКОРЕН ШАХМАТ жени: 1. Маргарита Войска (Локомотив Пловдив) 2. Гергана Пейчева (ЦСКА) 3. Светла Йорданова (Етър В. Търново).

Участие в шампионата по блиц взеха 48 състезатели, а в турнира по ускорен шахмат – общо 47 мъже и жени. Председателят на БФШ 1928 д-р Руслан Тошев връчи наградите на призьорите от първенството в най-бързата контрола.

С тези първенства бе изпълнен спортният календар на БФШ 1928 за 2018 г., реализиран без получени средства от Министерството на младежта и спорта. След приемането на федерацията във ФИДЕ през октомври т.г. отпаднаха всички пречки за финансиране на шахмата от ММС.