На 5 и 6 януари в конферентния център на хотел „Шипка“ в София се проведе 13-ото издание на купа „Ивис“, провеждана по традиция всеки първи уикенд от годината. През 2019 г. турнирът бе със статут на Национална купа, а в памет на един от своите основатели – Йордан Стойнов – носеше и неговото име.

Участваха общо 92 състезатели – по 46 в двете групи (до 14 и до 10 години), представители на общо 15 шахматни клуба – 7 от София и 8 от Пловдив, Варна, Плевен, Казанлък, В. Търново, Асеновград и Червен бряг. Победител в турнир „А“, а с това и носител на Купа „Ивис“ стана Александър Ташев от „Ан пасан“ София с 6 т. от 7 кръга. Трима финишираха с по 5,5 точки след него и по силата на допълнителните показатели се подредиха в реда: Лъчезар Колев („Асеневци В. Търново), Светлен Иванов („Чесбомб“ Пловдив) и Симеон Тодев („Асеновец 2006“ Асеновград). Светлен Иванов стана победител в групата до 12 г. Неговата победа в последния кръг над Константин Георгиев („Ивис плюс“ София) бе отличена като най-красива партия. Най-добре от девойките се представи Патрицие Найманова („М. Тал“ Червен бряг), заела 6-то място с 5 точки. Mc,во място сред момичетата до 12-годишна възраст спечели Боряна Аршинкова (Ан пасан София).

Класирането и резултатите до 14 г. може да видите ТУК.

В турнира до 10 години Данаил Попзафиров („Елит“ София), макар и състезаващ се в групата на 8-годишните момчета, показа пълно превъзходство и еднолично оглави класирането с 6,5 т. Негови подгласници станаха Мият Дюришич („Плевен 21“) с 6 т. и Андрей Иванов (ШК „Пловдив“) с 5,5 т. При момичетата с най-високо класиране е Йоана Кръстева („Елит“ София) с 4 т. Първа при най-малките момичета – до 8 години е Ралица Аршинкова (Ан пасан София)

Класирането и резултатите до 12 г. може да видите ТУК

По време на турнира се състояха първите заседания на две от работните комисии към БФШ 1928 – Комисия за развитие на детско юношеския шахмат и Комисия „Шах в училище“. По време на дискусиите бяха обсъдени много наболели проблеми, голяма част от тях пренесени от практиката на бившата шахматна федерация, изключена от ФИДЕ и ЕШС. Бяха направени много предложения, които да бъдат поставени на вниманието на УС на БФШ 1928. Избрани бяха ръководства на комисиите. За председател на Комисията за развитие на детско-юношеския шахмат бе избран Даян Нинов, президент на ШК „Асеневци“ Велико Търново. За председател на Комисия „Шах в училище“ бе избан д-р Радислав Атанасов, президент на ШК НСА, а за негов заместник – Васил Илиев, изпълнителен директор на ШК ЦСКА.