Новата 2019 година започна с небивала масовост при участието в шахматни турнири. ДО МОМЕНТА В ПРОВЕЛИТЕ СЕ ОФИЦИАЛНИ СЪСТЕЗАНИЯ ПРЕЗ ЯНУАРИ СА ВЗЕЛИ УЧАСТИЕ 704 ШАХМАТИСТИ! Традиционно годината започна с 13-ото издание на турнира "Купа Ивис" с 92 участници в два турнира. Победители станаха Александър Ташев (до 14 години) и Данаил Попзафиров (до 10 години). "Купа Траяна" в Стара Загора събра 141 състезатели в три турнира. Първите места заеха мм Валентин Панбукчиян (в открития турнир за мъже и жени), Васил Кондов (до 14 години) и Мартин Димитров (до 10 години). Във второто издание на купа „Легендарни пловдивски треньори" в Пловдив – участие взеха 116 състезатели в два турнира. Победители са мм Вячеслав Тиличеев (в турнира за мъже и жени) и Никола Митов (в детския турнир до 12 години). Откритото първенство на ЦСКА по ускорен шахмат в София събра 99 участници в общ турнир, победител стана фм Кирил Бадев. Първият за годината турнир "Шах в двореца" във Варна събра 23 участници, победител е Даниел Стоянов. Картината се допълва от проведения блиц-турнир в Ямбол с 15 участника с победител Благовест Иванов и отборния турнир в чест на празника на град Белово с 26 състезатели от шест отбора. На 19 и 20 януари се проведоха Втори открит турнир в Лясковец с 93 участници (победител Стоян Ор. Стоянов), Първи турнир Чес уикенд в София с 30 участници (победител Георги Попов), турнир "Зима" на Столичен център по шахмат с 20 участници и 40-тия (!) отборен турнир "17 партизани" в с. Макреш, Видинско.
До края на януари предстоят:  Детски турнири за купата на България МОЛ (записани досега 129 участници), отборен турнир "Освобождение" в Долна баня (24 участници) и двата полуфинални турнира за държавно индивидуално първенство в София за мъже и жени (записани досега 48 участници). Така общият брой на участниците в официални турнири се очаква да стане над 900.
Възможно е в БФШ 1928 да не е постъпила информация за проведени или предстоящи турнири на други места, така че цифрите могат да набъбнат. Но е факт, че само на датата 13 януари най-малко 404 шахматисти са играли в турнири в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Белово!
През октомври 2018 г. България (чрез лицензираната БФШ 1928) бе приета в Световната шахматна федерация ФИДЕ. Усилията на ръководството на федерацията, начело с д-р Руслан Тошев, и инициативата на шахматните деятели по места допринасят за тази отдавна невиждана масовост на шахматния спорт у нас.