От 10 до 22 април в четиризвездния хотел „Аска Лара Ризорт“ в турския курортен център Анталия се проведе Европейското индивидуално първенство за жени. Сред 130-те участнички от 32 страни на Европа бяха и 3 представителки на България: Антоанета Стефанова, Нургюл Салимова и Виктория Радева.

          Най-успешно бе представянето на Антоанета Стефанова. Турнирът за нея протече много драматично. След победа  на старта, Антоанета става жертва на коварно течение, или пък може би вирус, но здравето й е сериозно разклатено и се налага да взема лекарства. В следващите 4 дни тя играе с висока температура и завършва 4 поредни партии наравно и губи в 6-я кръг в една технически спечелена за нея позиция. След почивния ден на първенството Антоанета успява да се възстанови, а „помощ“ от разстояние започва да оказва нейният съпруг гм Иван Чепаринов, който в този момент приключва участието си на турнир в Китай. В резултат Антоанета Стефанова постига уникалните 5 победи във финалните 5 кръга. Отдавна феновете в България, следящи живото предаване на първенството в интернет, не бяха наблюдавали победа на наш състезател в последния кръг на първа маса! И то каква победа! За първи път от години Антоанета Стефанова избра за първи ход „е4“ и във Френска защита надигра категорично едноличната лидерка във временното класиране Инна Гапоненко от Украйна. В крайното класиране българката раздели 1-5 място с 8 т. от 11 кръга. Несъвършенството на системата, изразяващо се в допускането шампионката и медалистките да се определят по допълнителни турнирни показатели, а не в тай-брек постави Стефанова на пето място. Шампионската титла спечели Алина Кашлинская (Русия), следвана от Мари Себаг (Франция) и Елизабет Паец (Германия). Все пак Антоанета Стефанова спечели едно от 14-те места, даващи директно право на участие в Световното първенство в Ханти Мансийск (Русия) наесен.

          Нургюл Салимова също постигна голям личен успех. С 5 победи, 4 ремита и 2 загуби, със 7 т. тя се класира на 20-то място. Постижението на Нургюл бе достатъчно за покриване на нейната трета норма за гросмайстор при жените и предстои само процедурата по утвърждаването й на конгреса на ФИДЕ. Много голям успех за световната № 1 при 16-годишните девойки! Участието на Нургюл Салимова бе и трупане на ценен опит. Предстои й много работа с личния треньор Вячеслав Тиличеев и несъмнено пред Нургюл перспективите са да бъде шахматна звезда от световна величина.

          Двукратната шампионка на България Виктория Радева се представи на нивото на статистическите очаквания. Поставена под стартов № 90, Виктория постигна 3 победи, 4 равенства и допусна 4 загуби. Зае 83-то място в класирането и повиши с 4 точки личния си коефициент Ело. Разбира се, че тя не може да бъде доволна от такова представяне. Световната вицешампионка за девойки Радева не успя да използва шанса си да се открои и сред жените на този силен шампионат.