Над петдесет училища и детски градини от цялата страна изпратиха свои представители в  град Добрич на  второто издание на държавните индивидуални училищни първенства по класически шахмат. Спортната проява  се организира от БФШ 1928  и ЦСО-ШК Енергия 21 и реализира с финансовата подкрепа на община град Добрич и БФШ 1928. Въпреки сложната обстановка, породена от  наследените от БФШ горещи проблеми, БФШ 1928  продължава синхронизирането  на шахматния си календар с този на ФИДЕ и ЕШС. Програмата на президента на ФИДЕ Аркадий Дворкович за масово навлизане на шахмата в училищата и детските градини е приоритет и за УС на БФШ 1928 и МОН. 

Многоетажната централна сграда на Висшето училище по мениджмънт и туризъм в първите шест дни на май предложиха максимално добри условия както за състезаващите се близо 100 участника, така и за вълнуващите се  придружители – родители, треньори,  деятели, журналисти и фенове на древната игра.

С очевидна симпатия към събитието Йордан Йорданов, кмет на гр. Добрич, д-р Руслан Тошев – председател на БФШ 1928 и доцент Тодор Радев, ректор на Висшето училище, поздравиха присъстващите като стартираха непримиримите битки по черно белите квадрати. 

На 6 май, празник на Св. Георги победоносец,  д-р Руслан Тошев, председателят на федерацията, награди персонално   победителите  от първо до трето място   с  купи, медали и красиви дипломи. Присъстващите станаха свидетели на неговите силни думи, прекъсвани от аплодисменти,   вдъхнали вяра и кураж на 12-те държавни шампиони  в дългия им път към шахматните висини. Аргументирано изложение за значимостта на проявата и бъдещето развитие на българския шахмат  направи и д-р Радислав Атанасов, председател на комисията „Шах в училище“ към БФШ 1928.  Подробности за отделните  турнири са публикувани  в най-големия европейски шахматен портал www.chess-results.com Отлично се справи съдийскияг екип, начело с главния съдия Иван Стойнов с помощници Димитър Янев и Петранка Драганова.

ШАМПИОНИТЕ

До 17 години: Момчил Петков  (Енергия 21 Добрич) и Лилия Петкова (Каиса Варна);

До 15 години: Никола Нешев (Траяна 2006 Стара Загора) и Патрицие Найманова (М. Тал Червен бряг);

До 13 години: Александър Ташев (Ан Пасан София) и Петя Караиванова (ЦСКА София)

До 11 години: Иван Дойчев (Рицар София) и Нора Рашева (Плевен 21 Плевен);

До 9 години: Георги Щерев (Казанлък 21 Казанлък) и Фабияна Костадинова (Траяна 2006 Стара Загора);

До 7 години: Калоян Пантев (Рицар София) и Християна Кирилова (Казанлък 21 Казанлък).

Ето и някои мнения, които описват обстановката, в която се проведе турнира.

Боян Тонков: Хубаво първенство с удобни условия за игра. Това за клуба ни е второто идване в Добрич, след Златна Добруджа и финалите на Шах в училище 2015 г., и отново организацията е на ниво, а участниците ни направо сияят от настаняването, което с една дума е отлично. Тодор Тодоров се е погрижил и за разнообразие, и за по-изгодни цени и по-добро качество. Достатъчно е да спомена, че само в баните ни сега се побира двойната стая от онова, мога даже и да го онагледя. Като цяло стигам до два извода: по-големите градове са по-удобни за провеждане на държавни първенства, защото предлагат повече алтернативи за настаняване, изхранване, отдих и пр., а ако са в закътано хотелче или станцийка, нека поне продължителността им да се съкрати наполовина с подходяща контрола за игра.

Петранка Драганова: Нашата приказка ,,Добрич 2019 – ДУИП“ има щастлив край! Написаха я героите от ОУ ,,Георги Кирков“ Георги Щерев - държавен шампион за момчета до 9 години(!), Християна Кирилова от ЦДГ ,,Здравец“ – държавен шампион в групата момичета до 7 години(!) и Калина Шипкова от СОУ ,,Екз. Антим Първи“ – бронзов медалист в групата до 9 годишни момичета! Всички те са открити от ОДК ,,Св. Ив. Рилски“!

Теодоси Теодосиев: Аз често предричам най-големи успехи в живота на деца, които не са спечелили нито един медал, защото състезанието, в което раздават медали продължава няколко часа, а състезанието, в което раздават успех в живота продължава цял живот и когато увеличиш фактора време от минути на години – резултатите се променят.
Д-р Радислав Атанасов: Над 50 образователни институции от цялата страна са изпратили свои представители на Държавните училищни първенства в Добрич. В своята централна многоетажна сграда Бизнес-колежът по мениджмънт и туризъм предложи максимално добри условия за близо стоте участника. Изненади не липсват, очертават се и фаворити – не един и двама. До каквото тук се е допрял организаторът на първенствата Тодор Тодоров – излъчва усет и енергия!

Минко Шишков: Завърши 2-рото издание на Индивидуалните училищни първенства в град Добрич. Отново Каиса Варна направи силен турнир, като спечели 1 златен, 2 сребърни и 3 бронзови медала и още няколко класирания в топ 6! Нашите дебютанти се представиха отлично и на следващи състезания очакваме медали и от тях.

Христинка Илиева: Нора Рашева от Спортен клуб по шахмат „Плевен XXI“ стана шампионка при момичетата до 11 години на Държавното индивидуално училищно първенство по класически шахмат. Нора успешно представи своето училище ОУ „Валери Петров“, като постигна резултат 5 точки от 6 възможни в конкуренцията на 10 момичета от страната. Тя беше единствената плевенска състезателка на първенството, в което взеха участие около 100 деца от над 50 учебни заведения. Благодарим на ръководството на ОУ „Валери Петров“ с директор Ирен Димитрова за финансирането на участието на Нора и гласуваното доверие!

Приказката има своя щастлив край. Поздравления за успехите на състезателите и благодарности на всички, които безкористно и от сърце помогнаха да се превърне проявата в най-значимия шахматен  празник за 2019 г. в град Добрич!

(м.с. Тодор Тодоров, директор на първенствата)