В просторната зала на спортния хотел ’’Аква лайф’’ в курортното селище Кранево при отлични условия за игра от 1 до  6 септември 2019 г. се проведоха за втора поредна година държавните отборни първенства до 10, 14 и 18 години с организатори БФШ 1928  и ШК Каиса Варна. Съдийският състав,  ръководен от председателя на съдийската комисия международния съдия  Здравко Недев с помощници Илияна Полендакова, Иван Стойнов, Митко Янев и Диян Димов работеха прецизно, бързо и отговорно. В сравнение с последните  години, когато тези първенства се организираха от старата БФШ, то промяната на  обхвата и броя на  възрастовите групи  от две на три оказва положително  влияние върху нарастването на броят на клубовете, отборите и  участниците в спортната проява. Заслугата е на УС на БФШ 1928 и председателя д-р Руслан Тошев, който само за две години  дейност без много резки промени смени посоката към по добър шахматен живот в България. Нещо, което  и най черногледите сторонници на тъмното минало  следва да признаят, е резултат от по-ефективна визия за шахмата на БФШ 1928.

В трите дисциплини  по  класически шахмат, рапид и блиц  взеха участие 18 шахматни клуба. Присъстващите в Кранево станаха свидетели, че се създава нова линия, което се потвърждава и от желанието с което момчета, момичета, девойки и  юноши носеха своите клубни екипи. Примерът на ШК Казанлък, ШК Ивис плюс, ШК Плевен 21, ШК Ан Пасан и ШК Каиса си заслужава да се последва и от останалите клубове.

Участниците до 10 и 14 години бяха приятно изненадани и  наградени с рекламни сакове, а заслугата за това е на Георги Павлов, техническият директор на БФШ 1928.

В най-важната дисциплина – класическият шахмат  при 18-годишните юноши победители са отборите на ШК ’’Чесбомб ’’ Пловдив, ШК "Енергия 21" Добрич и ШК "Михаил Тал" Червен бряг.

При 14 годишните юноши отново победителите на  ШК ’’Чесбомб ’’ Пловдив, след тях са отборите на  ШК "Славия" София и ШК "Ан Пасан" София. Адмирации за втори път заслужи гросмайстор Александър Делчев, държавен шампион за 2019 и треньор на шампионите.

При 10-годишните юноши  медалистите са ШК "Каиса" Варна, ШК ’’Чесбомб ’’  Пловдив и ШК "Етър" Велико Търново.

Тук  специално внимание заслужава да се отбележи постижението на 14-годишния Момчил Петков с Ело 2333, който на първа дъска разгроми своите по-големи на възраст съперници. Петнадесет победи на добричкия състезател  от 15 партии са респектиращо постижение. Сред тях две над държавния шампион по класически шахмат до 14 г.  за 2019 г., роденият в гр. Добрич Лъчезар Колев (Ело 2105), състезател  ШК ’’Асеневци’’ гр. Велико Търново и една над държавния  шампион до 16 години за 2019 г.  FM Цветан Стоянов с Ело 2373, състезател на ШК ’’Чесбомб’ гр. Пловдив. Впечатляващо постижение, но на втора дъска постигна  и Стефан Узунов от ШК "Каиса" Варна при 10 годишните момчета – с резултат 16 точки от 16 партии.

Момчил ПЕТКОВ – Цветан СТОЯНОВ [C28]

Bulgarian Team Chess Championship (5)

1.e4 e5 2.Кc3 Кf6 3.Оc4 Кc6 4.d3 Кa5 5.Кge2 Оc5 6.0–0 Кxc4 7.dxc4 d6 8.Дd3 a6 9.a4 Оe6 10.b3 h6 11.a5 g5 12.Кg3 Тg8 13.Оe3 Оxe3 14.fxe3 Тg6 15.Кf5 h5 16.Кd5 Кxd5 17.exd5 Оd7 18.Тf2 h4 19.Тaf1 g4 20.Кxd6+ (виж диаграмата) 1–0.

При девойките до 18 години  победители са ШК "Михаил Тал" , Червен бряг , ШК "Пловдив", Пловдив е  "Виктори", Благоевград. Поздравления  за неуморимия Илия Кръстев , председател на ШК от Червен бряг с най- много медали, спечелени на последната държавна  отборна проява  и в  трите възрастови групи – общо 26 медала.

При девойките до 14 години  отборите бяха най-малко  само три. Държавни отборни шампиони са ШК "Спартак Плевен XXI", Плевен следвани от  ШК "Михаил Тал", Червен бряг и СКШ ”Плевен ХХІ" Плевен.

При момичета  до 10 години победители  категорично са ШК "Ан Пасан", София, следвани от варненските отбори на ШК "Каиса"  и обновения състав на ШК "Одесос".

Ето класирането на клубовете в зависимост от броя на спечелените меда в трите дисциплини – класика, рапид и блиц