От 28 ноември до 2 декември в столицата на Монако – Монте Карло се проведоха Европейските индивидуални първенства по ускорен шахмат и блиц за жени. Примата на българския женски шахмат гросмайстор Антоанета Стефанова се представи на изключително високо ниво и спечели два медала – сребърен в блица и бронзов – при рапида. Участие в двете състезания взеха съответно 107 състезателки от 28 държави при рапида и 88 състезателки от 26 държави при блица. Общият резултат на гм Антоанета Стефанова е впечатляващ – от изиграните общо 24 партии тя постигна 16 победи, 3 партии завърши реми и допусна 5 загуби, като прибави общо 34 точки ЕЛО-рейтинг в двете дисциплини. Общият награден фонд на двата турнира бе 18500 евро, от които заедно с двата си медала гм Антоанета Стефанова спечели 2500 евро.

Много добре се представиха и другите български участнички. Габриела Антова зае престижното 19-то място в блица с най-добро представяне сред връстничките си и 29-то място при рапида, като общо повиши индивидуалния си рейтинг ЕЛО с 203 ЕЛО-точки! Нургюл Салимова зае 22-ро място в рапида, като започна от 61-ва позиция на старта. В блица Салимова остана на 63-то място, но общо повиши ЕЛО-рейтинга си със 174 точки. Над нивото на очакванията се представиха също Доника Шивачева (59-та в рапида и 57-ма в блица) и Надя Тончева (44-та в рапида и 56-та в блица) при по-ниски стартови позиции.

Абсолютна шампионската титла и при рапида, и при блица спечели Александра Костенюк от Русия. Среброто в рапида спечели Олга Гирия (Русия), а с бронзов медал в блица се окичи Валентина Гунина (Русия). Медали спечелиха само състезателки от Русия (четири) и България (два).

На 10 декември министърът на младежта и спорта Красен Кралев прие българските участнички на това Европейско първенство. Той връчи почетен плакет на министерството на гм Антоанета Стефанова. Ето какво сподели министър Кралев: „С момичетата от националния отбор обсъдихме възможността ММС да закупи нови компютърни конфигурации, с които те да се подготвят за големите състезания. През 2020 година предстои шахматната Олимпиада, а според председателя на Българската федерация по шахмат 1928 Руслан Тошев (който също присъства на срещата)  женският ни отбор е изграден от силни състезателки, които могат да постигнат добри резултати. След дълъг период на проблеми в българския шахмат момичетата от националния отбор са повод да погледнем положително към този спорт у нас. Сега е моментът да се привлекат хора, които да помагат за развитието на шахмата.“
На срещата присъства и гросмайстор Маргарита Войска, член на УС на БФШ 1928 и доайен на националните женски отбори на България.