На 17 май на 72 -годишна възраст след продължително боледуване в Швейцария  почина гросмайстор Татяна Мефодиевна Лемачко. С името ѝ са свързани някои от най-светлите страници в историята на българския женски шахмат. Родена е в Москва, СССР, но през 1972 г. Лемачко сключва брак и идва да живее в Пловдив, България. Татяна Лемачко е 5-кратна шампионка на България по шахмат (1974, 1975, 1978, 1979 и 1981). Участва в 4 шахматни Олимпиади за отбора на България (1974, 1978-1982) и в 10 за Швейцария. Изиграва 165 партии (83 победи, 54 равенства и 28 загуби). Член е на отбора на България за Олимпиадата в Меделин (Колумбия) през 1974 г., където печели индивидуален и отборен бронзов медал и постига първия голям успех за българския женски шахмат. През 1976 г. е победителка на балканиадата по шахмат. Лемачко постига първите големи български шахматни успехи, като няколко пъти успява да се нареди сред претендентките за световната титла по шахмат при жените. През 1976 г. играе на Междузоналния турнир в Розендал (Холандия), където разделя 3-4-то място с Александра Ван дер Мийе, впоследствие губи в 1-ви кръг на Турнира на претендентките срещу Елена Ахмиловска. През 1979 г. печели Междузоналния турнир в Аликанте (Испания), но през 1980 г. в Одеса губи на четвъртфиналите в Мачовете на претендентките от Марта Литинская. През 1982 г. след постигнато 3-то място на Междузоналния турнир в Бад Кисинген (Германия) отново получава възможност да играе в мачовете на претендентките. Губи от Нана Александрия в първи кръг през 1983 г. в Аликанте.

Българската Федерация по Шахмат 1928 изказва искрени съболезнования на семейството и близките ѝ.
Поклон пред паметта ѝ!