На 23 септември в гр. Шумен отвори врати най-новият, най-голям и най-модерен шахматен дом в България. Община Шумен предостави на Спортния клуб по шахмат "Шумен" сградата на бившия център за работа с деца в града на пл. "Кристал" за 10 годишно ползване. С инвестиции от над 80 000 лева сградата, състояща се от над 14 зали (най-голямата от която е за турнири), бюфет и сервизни помещения с два входа на по 3 етажа бе изцяло реновирана – нова дограма, вътрешен и външен ремонт и обзавеждане. Основни спонсори на клуба са община Шумен и местните компании "Теси", "Алкомет" и "Симекс".

Амбициозният екип на СКШ „Шумен“ в лицето на президента на клуба Илиян Хараланов, Атанас Димитров, Василис Бунис, Антон Аврамов, Петромир Панайотов, Красимир Божков и др. се е погрижил за децата и членовете на клуба на бъдат осигурени най-добри условия – мултимедия, големи монитори, компютри, библиотека… Всичко, което да предразполага към шахматни занимания в много уютна обстановка.

Гости на откриването бяха кметът на Шумен инж. Любомир Христов, председателят на БФШ 1928 д-р Руслан Тошев, родители, много бивши и настоящи членове на клуба и представители на медиите.

За ръководството на СКШ „Шумен“ мисията е да рекламират шахмата като предпочитан спорт и да предлагат качествени услуги за хората от всички възрасти, като стимулират тяхното интелектуално развитие и удоволствието от играта. Към момента в клуба тренират около 60 деца, като амбицията на "Шумен" е в следващите година и половина – две те да станат повече от 150 и да се обучават в новата база, а по-малките - в училищата.

„Осигурили сме методика и най-модерни шахматни пособия за тренировките. Разполагаме с трима опитни треньори и на този етап търсим финансова подкрепа да привлечем четвърти треньор, за да можем да посрещнем всички желаещи. Също и да осигурим възможност на млади състезатели да пътуват и да участват в турнири", сподели президентът на клуба Илиян Хараланов.

През миналата година в новата спортна зала „Арена Шумен“ се проведе Национална индивидуална купа по ускорен шахмат и блиц за мъже – VI мемориал "Стоян Иванов". Това бе турнирът, в който за участниците и публиката беше създадена най-добра организация от всички турнири от шахматния календар в България. Визията на СКШ "Шумен" е той да бъде припознат като водещ български шахматен клуб, който развива и постига високо спортно майсторство и стъпвайки върху своята многогодишна история, продължава да разгръща и популяризира ползите и радостта от играта.

"Такова събитие също изисква финансиране, особено ако искаме да привлечем престижни международни учатници", признават от спортния клуб. А това е по-скоро ново предизвикателство, отколкото невъзможна цел. Искаме да сме вдъхновение и пример за всички, които желаят да направят нещо за спорта, децата и родния си град", обобщават от ръководството на Спортен клуб по шахмат "Шумен".

Още информация и снимки от церемонията по откриването на клуба вижте ТУК