Българският гросмайстор Иван Чепаринов завърши 2020 година по блестящ начин. Той стана едноличен победител на шахматния Мастърс-турнир от Седмия фестивал SUNWAY в испанския курорт Сиджес, близо до Барселона. При участието на 138 шахматисти от 29 държави, от които 27 гросмайстори, Чепаринов постигна 8 точки от 10 партии (6 победи и 4 ремита, без загуба) и еднолично оглави крайното класиране. В решителната партия от последния кръг Иван победи френския гросмайстор Матийо Корнет. Така той спечели купата и парична награда в размер на 5000 евро от общия награден фонд (20 765 евро за Мастърс турнира). Иван Чепаринов е роден в Асеновград. Първи негов треньор е баща му Неделчо Чепаринов. За шахматното му израстване принос имат гм Владимир Димитров и мм Йордан Иванов. В момента Чепаринов работи с холандеца Л'Ами и испанеца Лопес Салгадо.

Иван Чепаринов е съпруг на Антоанета Стефанова, с която имат дъщеря Мелисандра.

Сред участниците бяха 6 български шахматисти. Световната ни шампионка Антоанета Стефанова, след като през цялото време на турнира водеше в класирането при жените, след загуба в последния кръг зае 3-то място. Може би при нея умората си каза думата, тъй като непосредствено преди турнира в Сиджес Стефанова бе част от сборния от бор на Света в мач срещу Испания, състоял се на Канарските острови.

От другите български участници заслужава да се отбележи доброто представяне на юношата Никола Кънов, спечелил 62 точки Ело, както и мм Габриела Антова (в момента студентка в Сейнт Джонс, САЩ), добавила към Ело-то си 5 точки.

Другите две девойки от България фм Гергана Пейчева и фм Надя Тончева в отделни партии показаха големите си възможности, но в крайна сметка се представиха под нивото на рейтинга си.