От 12 до 14 февруари в хотел „Орфей“ в Девин се проведоха Държавните индивидуални първенства по ускорен шахмат и блиц за мъже и жени. Домакините се бяха постарали да осигурят чудесни условия – комфортни зали за игра отделно за мъже и жени, самостоятелни маси за всяка среща, като състезателите бяха разположени на повече от метър и половина – разстоянието, препоръчано от здравните власти. Наградният фонд от 3000 лева бе изцяло осигурен от Община Девин, като кметът Здравко Иванов бе патрон на турнира. Той присъства лично на откриването, заедно с г-жа Наташа Василева, председател на Общинския съвет на Община Девин.

Директор на турнира и главен организатор на събитието беше Неделчо Чепаринов, председател на СКШ „Асеновец 2006“. С негово съдейстнвие хотелът предостави преференциални цени за настаняване на участниците, с допълнителни отстъпки за юношите и девойките до 20-годишна възраст.

Участниците бяха 69 общо – 57 при мъжете и 12 при жените. В състава личаха имената на 7 гросмайстори. Участие в турнира при мъжете взеха шампионите на България за 2020 г. по класически шахмат Мартин Петров и Белослава Кръстева.

В първенството по ускорен шахмат ЕЛО-фаворитът Иван Чепаринов явно не беше в най-добра кондиция, още във втория кръг в търсене на победа в равна позиция при взаимен цайтнот не видя мат и загуби от Валентин Митев. В предпоследния кръг в решителна партия, в печеливша позиция загуби по цайтнот. В крайна сметка медалите си разпределиха тримата състезатели, които не допуснаха загуба през целия турнир. Титлата грабна Мартин Петров („Чесбомб“ Пловдив).

Класиране:

• Мартин Петров („Чесбомб“ Плоавдив) и Радослав Димитров („Абритус“ Разград“) – по 7 т.; 3-5. Васил Спасов (СКШ „Шумен“), Иван Чепаринов („Асеновец 2006“ Асеновград) и Станислав Андреев (ЦСКА) с по 6,5 т.; 6-13. Ивайло Енчев („Абритус“), Цветан Стоянов („Чесбомб“), Сашо Николов („Марица Изток“ Раднево), Иван Кочиев („Чесбомб“), Красимир Бранков („Пазарджик“), Павел Янев („Каиса“ Варна), Лъчезар Колев („Славия“) и Виктор Боев („Чесбомб“) с по 6 т. и др.

При жените единствена без загуба с титлата финишира Гергана Пейчева. Виктория Радева, която водеше два кръга преди края бе победена от Надя Тончева, която заслужено спечели сребърния медал.

Класиране:

1. Гергана Пейчева („Асеновец 2006“) – 6 т.; 2. Надя Тончева (ШК „Левски“) – 5,5 т.; 3-4. Виктория Радева („Марица“ Пловдив) и Адриана Николова („Марица Изток“) – 5 т.; 6. Наталия Грабчева (СКШ „Левски“) – 3 т. и др.

В шампионата при мъжете по блиц Иван Чепаринов доминираше и без загуба спечели купата, като победи в директната спеща прекия си конкурент Ивайло Енчев.

Класиране:

1-2. Иван Чепаринов („Асеновец 2006“) и Ивайло Енчев („Абритус“) – 6 т. 3-5. Радослав Димитров („Абритус“), Васил Спасов („Шумен“) и Цветан Стоянов („Чесбомб“) – 5,5 т.; 6-7. Лъчезар Йорданов (ШК „Варна“) и Емил Петков („Орловец 1997“ Габрово) – 5 т. и др.

При жените се получи „въртележка“, като нито една състезателка не остана без загуба. Адриана Николова оглави крайното класиране с 6 победи и загуба само от Надя Тончева.

Класиране:

• Адриана Николова („Марица Изток“) и Гергана Пейчева („Асеновец 2006“) – 6 т.; 3. Надя Тончева (ШК „Левски“) – 5,5 т.; 4. Виктория Радева („Марица“) – 4 т.; 5-6. Ева Русева („Спартак Плевен 21“) и Наталия Грабчева (СКШ „Левски“) – 3 т. и др.

Пълното класирен с резулнаните може да видите ТУК.

Съдийският състав Ружка Генова – гл. съдия, Николай Тодоров и Стелияна Брезалиева се справи с всички ситуации.

На закриването наградите връчиха председателят на БФШ 1928 д-р Руслан Тошев, спортният директор Маргарита Войска, членът на УС на федерацията Пламен Симеонов и зам.-кметът на Община Девин Дияна Чаушева.

Снимките са на Красимир Кънов, на когото благодарим сърдечно за съдействието.