Отложеният от есента на миналата година шахматен уикенд-турнир в Перник се проведе на 6 и 7 март в Двореца на културата. В състава от 120 участници се открояваха имената на 5 гросмайстори, шампионите на България от 2020 г. Мартин Петров и Белослава Кръстева, също и младите надежди Нургюл Салимова и Надя Тончева. Наградният фонд (общо 3500 лв.) бе осигурен от кмета на Община Перник Станислав Владимиров и спонсори.

Проявата бе уважена, освен от присъствието на кмета Станислав Владимиров, още от министъра на финансите Кирил Ананиев и депутатът Васил Антонов. Депутатът Любомир Бонев се бе погрижил да осигури две специални торти за почерпка на участниците.

Очаквано в началото на 7-кръговата дистанция водач бе гм Кирил Георгиев, но в 5-ия кръг той бе победен от опитния фм Георги Филев. От своя страна пък мм Сашо Николов в 6-ия кръг надделя над Филев и така в решителната за купата партия от 7-ия кръг се срещнаха мм Сашо Николов и мм Мартин Петров. Шампионът на България постигна победа и с 6,5 точки еднолично оглави крайното класиране.

Прави впечатление, че от началото на 2021 г. това е трети успех на мм Мартин Петров от общо 4 големи турнира – той спечели купите от Държавното индивидуално първенство по ускорен шахмат в Девин, от силния блиц-турнир "Купа Левски" в София и сега – в Перник. Единствено на Държавното първенство по блиц в Девин отличието бе спечелено от гм Иван Чепаринов.

Второто място остана за сочения за фаворит гм Кирил Георгиев, а мм Сашо Николов се класира трети. Купата при жените стана притежание на Нургюл Салимова – финиширала с равен брой точки с третия в генералното класиране. Отличия бяха раздадени освен и за различни възрастови категории – деца, юноши, сеньори и местни състезатели от град Перник.
 
Резултати и класиране: ТУК
 
Снимките от проявата ни предостави фотографът Красимир Кънов.