На 8 и 9 май в Спортната зала „Арена Асарел“ в Панагюрище се проведе Седмият открит международен турнир по класически шахмат. Домакините от ШК „Оборище“ в лицето на председателя на клуба Христо Костурков, Петьо Караджов и Николай Немигенчев осигуриха отлични условия за 81-те участника – широка и просторна зала, самостоятелни маси за всички партии, директно излъчване на първите четири маси както на голям монитор в самата зала, така и в интернет. Участниците бяха от цялата страна – София, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Пазарджик, Смолян, Ботевград, Девин, Белослав и др. Имаше участници от Франция, Турция и Македония. Главен съдия на турнира бе Илияна Полендакова, международен съдия на ФИДЕ, подпомагана от Христо Костурков и мм Димитър Лалев.

В шесткръговата битка при контрола 1 час за партия плюс 30 секунди за ход седем състезатели оглавиха крайното класиране с по 5 точки. По силата на допълнителните показатели те се подредиха така: 1. Николай Сотиров („Бургас 64“ Бургас) 2. Любомир Мишев („Марица“ Пловдив) 3. Цветомир Ангелов („Девин“) 4. Иван Караджов (ШК „Пловдив“) 5. Николай Тодоров (СКШ „Левски“ София), 6. Никола Лалев („Етър“ Велико Търново) и 7. Стефани Чучукова („Бургас 64“).

Победители в групите станаха: до 8 години: Георги Коев (ШК „Пловдив“), до 10 години: Данаил Попзафиров („Елит“ София), до 12 години: Айхан Атес Атабей (Турция), до 14 години: Светлен Иванов (ШК „Шах 21“ София), девойки: Ивелина Христова (ШК „Шах 21“ София), жени: Стефани Чучукова („Бургас 64“), чуждестранен състезател: Андре Тулие (Франция) и Андрей Иванов (Македония), сеньори: Георги Попов („Ан Пасан“ София), местен шахматист: Анатолий Бабачев (ШК „Оборище“ Панагюрище“). Всички призьори получиха медали, парични награди и сувенири. Организаторите подариха на всички участници фланелки и химикалки, брандирани с логото на турнира.

Панагюрище показа, че може да организира шахматни състезания от най-висок ранг. Три хотела в града бяха ангажирани за настаняване на участниците при преференциални условия. Скоро зала „Арена Асарел“, освен на известните вече турнири по тенис на маса, баскетбол и волейбол, може да стане арена на състезания и от държавния календар на БФШ 1928.

Резултати, класиране и избрани партии: ТУК