От 27 юни до 3 юли в гр. Априлци се проведоха Държавните индивидуални първенства на най-малките – момчета и момичета до 8 и 10 години. Организацията на шампионатите за поредна година осъществи екип, начело с Даян Нинов, председател на ШК Асеневци – В. Търново и председател на КРДЮШ на БФШ 1928, и Цвета Галунова, председател на ШК Полски гамбит от гр. Полски Тръмбеш. Пролича старание организаторите да вземат под внимание множеството критики и забележки от предишното домакинство през 2020 г. в същия град. Като цяло организацията през тази година беше по-добра. Откриването и закриването на турнирите бе уважено от кмета на Априлци инж. Тихомир Кукенски.

„Вече близо седмица сме в Априлци. Гостите на курортния град са над 120. Любовта към древната игра е това, което ни обединява. Всичко към момента е повече от перфектно. Сърдечно благодарим на цялото ръководство на Община Априлци и лично на нейния кмет инж. Тихомир Кукенски за цялостното съдействие, което ни оказват в организацията. Всички е перфектно благодарение за задружните ни усилия! Благодарим и на спонсорите на първенствата: Павел Чешмеджиев – „Джей Боксерс“ ООД; Калинка Радевска – „Калинел“ ЕООД; Йордан Ковачев – Паралел ЕАД;  Кирил Балджиев – „Балдим Федерн“ ООД; Йонко Михов – „Сима Михов“ ЕООД;  Христо Беличовски;  Петър Тотев. На 03.07. ще наградим шампионите и в последната дисциплина и с това завършваме цикъла на първенствата за 2021 г.” – споделиха организаторите Цвета Галунова и Даян Нинов.

Общо 72 млади шахматисти от 21 клуба от цяла България се състезаваха в трите дисциплини – класически шахмат, ускорен шахмат и блиц.

При 8-годишните момичета шампионската титла със 100% резултат (5 т. от 5 партии) спечели АЛЕКСАНДРА ПЕХЛИВАНОВА (ШК Пловдив). Нейни подгласнички станаха Александра Генчева (Одесос Варна) и Ивона Русева (ЦСКА). Титлите на рапид и блиц спечели Ния Малчева (ШК Казанлък 21).

При 8-годишните момчета финалното класиране в класическия шахмат оглави ВЕЛИСЛАВ ЗАХАРИЕВ (ШК Елит София), а негови подгласници станаха Божидар Михайлов (ШК Пловдив) и Виктор Стоядинов (Етър В. Търново). В рапида и блица Божидар Михайлов взе частичен реванш, като спечели златните медали.

При 10-годишните момичета шампионка на България стана ЯНА МАТЕЕВА (ШК Чесбомб Пловдив), с подгласнички Ралица Аршинкова (Ан Пасан София) и Елеонора Валентинова (ЦСКА). Двете подгласнички на шампионката спечелиха златните медали, съответно при ускорения шахмат – Елеонора Валентинова, и при блица Ралица Аршинкова.

Новият шампион на България при 10-годишните момчета е AFM АЛЕКСАНДЪР ЦОЛОВ (Ан Пасан София), следван от Теодор Тутеков (Асеневци В. Търново) и Радослав Емануилов (Рицар София). Александър Цолов дублира титлата си в първенството по блиц, докато при ускорения шахмат златния медал спечели Теодор Тутеков.