За 43-ти път Пловдив стана арена на един от най-престижните турнири на Балканския полуостров – Открития шампионат на България „Мемориал Георги Трингов“. Домакин на събитието, което се проведе от 1 до 8 юли, отново бе „Гранд хотел Пловдив“, а зад черно-белите квадрати застанаха 105 състезатели от 8 страни. Сред тях се отличаваха 9 гросмайстори.

Организатор на турнира бе Спортният клуб по шахмат „Локомотив“ Пловдив. Председателят на клуба гм Маргарита Войска на откриването благодари на Община Пловдив и на кмета Здравко Димитров, без чиято подкрепа това събитие нямаше да бъде факт.

Във втория ден на проявата гост на турнира бе трикратната световна шампионка гм Антоанета Стефанова, почетен гражданин на Пловдив, която направи първи ход за кръга.

В рамките на тазгодишния турнир за първи път беше проведен и „Мемориал Харалампи Ванев“, в памет на дългогодишния председател на СКШ „Локомотив“ Пловдив и организатор на Открития шампионат на България, който ни напусна през 2020-а година.

Победител в Открития шампионат стана шампионът на България за 2020 г. мм Мартин Петров (ШК „Чесбомб“ Пловдив). Негови подгласници са гм Радослав Димитров (ШК „Абритус“ Разград) и гм Васил Спасов (СКШ Шумен). Тримата финишираха с по 7 точки и допълнителните показатели определиха шампиона. Седем състезатели завършиха с по 6,5 т.: гм Вячеслав Тиличеев (Русия), гм Момчил Николов, Любомир Данов, мм Спас Кожухаров, гм Красимир Русев, фм Жозе Падейро (Португалия) и гм Петър Дренчев.

Крайното класиране може да видите ТУК