ОТЧЕТ ЗА ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА ЧЕТИРИГОДИШНАТА ПРОГРАМА НА БЪЛГАРСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928 ЗА 2021 Г.

    Макар и в продължаваща втора година епидемична Ковид-19 ситуация, финансови проблеми и липса на щатни служители, които да работят в офиса на федерацията, 2021 г. беше богата на шахматни дейност. Финансирането ѝ беше осигурено по два Проекта за финансово подпомагане на дейности към ММС на обща стойност 150 хиляди лева.  В хронологичен ред бяха проведени следните състезания:

 

 

 

 

    През 2021 година няколко млади български състезатели и доказани шахматни съдии успяха да изпълнят изискванията за получаване на престижни международни звания както следва:

Анализ на международното участие на състезателите от България:

   Приоритет на БФШ 1928 през 2021 г. беше създаване на оптимални условия за подготовката на състезателите – шахматисти за участие и призови класирания на състезанията от календара на Световната шахматна федерация ФИДЕ и Европейския шахматен съюз (ЕШС) – световни и европейски първенства. Важна цел бе и подготовката на националните състезатели за участие на Шахматната олимпиада през 2022 г. Като средство за реализирането на тези цели се яви и осъществяването на проект, финансиран от ММС.

   С изпълнението на заложените дейности се оптимизираха условията за спортното развитие на състезателите по шахмат, стимулирани бяха млади таланти, което ще гарантира израстването им като спортисти от световна величина. На световните първенства по класически шахмат за мъже и жени България беше представена от 5 състезатели, на Европейските шампионати по класически шахмат за мъже и жени – от 8 състезатели, а 34 деца, юноши, младежи и девойки взеха участие в Европейските първенства от 8 до 20 години. Създадоха се условия за повишаване на индивидуалния рейтинг в световните листи, както и за постигане на оптимална подготовка на състезателите, част от националните отбори за Шахматните олимпиади за мъже и жени в Москва – 2022 г.

Освен това:

  1. Приоритетно бе подпомагането и съсредоточаването на усилията върху най-перспективните състезатели и ориентирането им към по-високи позиции в световните ранглисти по шахмат.
  2. БФШ 1928 вече разполага със собствено оборудване за изграждане на хибридни центрове, съгласно изискванията на Световната федерация ФИДЕ.
  3. Повиши се качеството на държавните първенства, като основни състезания за изява на шахматистите в различните възрастови групи.
  4. Насърчени бяха млади таланти и техните треньори към спазване на правилата за честна игра, уважение, колективен дух, ангажираност, постоянство и адекватно справяне с успеха и поражението.
  Подготовката на състезателите от БФШ 1928 за участие в състезания от МСК като цяло протичаше в клубовете под ръководството на клубните и личните треньори. БФШ 1928 осъществи 1 тренировъчен лагер-сбор с разширените състави на националните отбори за мъже и жени от 13 до 17 януари 2021 г. в хотел „Сани“ гр. Асеновград.

  През 2021 г. БФШ 1928 реализира участия в следните турнири по класически шахмат: Квалификационен турнир за Световно индивидуално първенство (СИП) мъже (СИП), Световно индивидуално първенство (СИП) за мъже, Световно индивидуално първенство (СИП) за жени, Европейско индивидуално първенство за мъже (ЕИП), Европейско индивидуално първенство (ЕИП) за жени, Европейско индивидуално първенство (ЕИП) за младежи до 20 г., Европейско индивидуално първенство (ЕИП) за девойки до 20 г., Европейско индивидуално първенство (ЕИП) за юноши до 18 г. и Европейско индивидуално първенство (ЕИП) за девойки до 18 г.; 

 Освен това СИП мъже по рапид, СИП мъже по блиц, СИП жени по рапид и СИП жени по блиц.

Вид първенство

Състезател

Резултати

Квалификация за СИП мъже

Иван Чепаринов

Класира се за СИП мъже

Класически шахмат

Момчил Николов

Отпада във 2-ри кв. кръг

 

Мартин Петров

Отпада във 2-ри кв. кръг

 

Александър Делчев

Отпада в 1-ви кв. кръг

 

Васил Спасов

Отпада в 1-ви кв. кръг

 

Мариан Петров

Отпада в 1-ви кв. кръг

 

Момчил Петков

Отпада в 3-ти кв. кръг

 

Цветан Стоянов

Отпада във 2-ри кв. кръг

 

Лъчезар Йорданов

Отпада в 1-ви кв. кръг

СИП мъже 

Иван Чепаринов

Достига 3-ти кръг – 17-32 м.

Класически шахмат

Момчил Николов

Отпада 1-ви кръг – 65-128 м.

СИП жени

Класически шахмат

Антоанета Стефанова

Достига осминафинал – 9-16 м.

 

Нургюл Салимова

Достига 3-ти кръг – 17-32 м.

 

Виктория Радева

Отпада в 1 кр. 33-64 мл

ЕИП мъже

Мартин Петров

63-то м.

Класически шахмат

Момчил Петков

65-то м.

ЕИП жени

Нургюл Салимова

37-мо м.

Класически шахмат

Виктория Радева

23-то м.

 

Гергана Пейчева

33-то м.

 

Габриела Антова

24-то м.

 

Белослава Кръстева

88-мо м.

 

Надя Тончева

70-то м.

СИП мъже – рапид

Иван Чепаринов

23-то м.

СИП мъже – блиц

Иван Чепаринов

31-то м.

СИП жени – рапид

Антоанета Стефанова

9-то м.

 

Нургюл Салимова

64-то м.

СИП жени – блиц

Антоанета Стефанова

11-то м.

 

Нургюл Салимова

21-во м.

ЕИП младежи 18 г. – класически шахмат

Цветан Стоянов

2-ро м. сребърен медал

ЕИП девойки 18 г. – класически шахмат

Мария Петрова

23-то м.

 

Галя Читакова

26-то м.

ЕИП девойки 20 г. – класически шахмат

Виктория Радева

6-то м.

 

   В резултат на осъществената подготовка и участие в гореописаните състезания шахматистите от България спечелиха 1 сребърен медал от Европейско първенство за юноши до 18 г. (Цветан Стоянов) и в 3 от посочените състезания имаме призови класирания до 10-то място (Антоанета Стефанова и  Виктория Радева).

Освен това:

  1. Повиши се майсторството на участващите състезатели, които ще са в основата на отбора на България на Шахмватната Олимпиада през 2022 г. в Москва.
  2. Непосредствено се приложиха принципите на тренировъчния процес, а именно:  непрекъсваемост, задълбочена индивидуална специализация, цикличност на подготовката и анализ на допусканите слабости.
  1. Обнови се базата на федерацията, повиши се конкурентоспособността на непосредствената подготовка за организация и провеждане на състезания.

  През настоящата година се надградиха вече реализирани дейности от БФШ 1928, като се разшири обхвата и територията на дейностите, извършвани от федерацията. Повиши се капацитета на БФШ 1928 при изпълнение на проекти и дейности в областта на спорта шахмат. Реализира се устойчивост посредством усъвършенствана методика, въвеждане на нова база и мултиплициране на добрите практики.