В руския град Ханти Мансийск се играят двубоите от Световното индивидуално първенство за жени. Общо 64 състезателки в мачове по системата на директните елиминации ще излъчат новата шахматна прима на света. Представителката на България гм Антоанета Стефанова постигна победа в първия си мач, като надигра с 3:1 Сабина-Франческа Фойшор (САЩ). Двете партии по класическата контрола завършиха без победител, но в двете по ускорена контрола българката постигна две победи и се класира за втория кръг.

В първата партия за място в ТОП-16 Антоанета Стефанова с белите фигури завърши наравно с 22-годишната Динара Садваказова от Казахстан след пълно изчерпване на възможностите на позицията на 61-ия ход. Втората партия отново протече много динамично, но не можа да излъчи победител след 67 хода. Така резултатът след изиграването на двете партии по класическата контрола бе 1:1. В тайбрека Антоанета Стефанова спечели с черните фигури и след реми с белите продължи в осминафилните мачове с резултат 2,5:1,5 т.

Съперничка на Антоанета Стефанова в осминафиналите бе Анна Музичук от Украйна. Тя е с по-висок текущ коефициент Ело от Стефанова и в първите два кръга премина "експресно" постигайки 4 победи от 4 партии. В първата партия с черните фигури българката допусна някои неточности в дебюта, изпадна в по-тежка позиция и това даде възможност на Анна Музичук да постигне петата си поредна победа в този шампионат. Във втората партия обаче Антоанета Стефанова показа не само класа, но и характер и успя по категоричен начин да победи съперничката си, надигравайки я и в трите фази – в дебюта, в мителшпила и след това в ендшпила. Така при резултат 1:1 се игра тайбрек, в който българката отстъпи с 0,5:1,5. С класирането си между най-добрите 16 шахматистки в света Антоанета Стефанова показа изключителни спортни качества, като се има предвид, че само преди месец тя стана майка на дъщеричката им с Иван Чепаринов – Мелисандра. Гм Стефанова ще получи 8000 долара от общия награден фонд на състезанието в размер на 450 000 долара. Наградата за спечелването на световната титла е 60 000 щатски долара.