Девойките ни до 18 години – с Европейска титла от Пардубице. Антоанета Стефанова спечели открития шампионат на Китай за жени

От 11 до 17 юли в Пардубице (Чехия) се сътояха Европейските отборни първенства по класически шахмат за младежи и девойки до 12 и до 16 години. България бе представена общо от 3 отбора от девойки – един до 12 години и два до 18 години. Отлично се представи воденият от младата ни надежда гм Нургюл Салимова отбор, в състава на който играха мм Габриела Антова и Надя Тончева. В конкуренцията на 14 отбора те постигнаха 6 победи и 1 равенство и убедително заеха първото място. С най-голям принос за представянето на отбора бе гм Нургюл Салимова (6 точки от 7), мм Габриела Антова постигна 4 т. (от 6) и Надя Тончева с 1 т. (от 1 партия). Другият български отбор в състав фм Виктория Радева и Белослава Кръстева се нареди на 4-то място. Фм Виктория Радева постигна 3,5 т. от 7 кръга, а Белослава Кръстева – 4,5 т. от 7 партии. Отборът ни при 12-годишните момичета в състав Диляна Иванова и Петя Караиванова в крайното класиране раздели 2-3 място от 8 участващи отбора, като допълнителните показатели отредиха на българките бронзовите медали. Заслуга за доброто представяне имат тримата водачи на отборите ни мм Йордан Иванов, Стефан Стойнов и Живко Жеков.

В Пардубице присъства лично президентът на БФШ 1928 д-р Руслан Тошев. В негови срещи и разговори с ръководители на Европейския шахматен съюз беше поставен отново въпросът за неуредените отношения между БФШ 1928 и ЕШС, наследени от ръководството на бившата БФШ, изключена от ЕШС и ФИДЕ. Президентът на ЕСШ Зураб Азмайпарашвили е споделил в разговорите: „Проблемите скоро ще приключат. Аз не искам децата да стават жертва на деянията на бившите ръководители на шахмата в България!“. Той се разпорежда и на закриването на шампионата публиката и участниците аплодират българския химн.

Гм Антоанета Стефанова спечели много престижен турнир – открития шампионат на Китай за жени, състоял се от 7 до 17 юли. Стефанова застана еднолично на върха, изпреварвайки не по-малко именити съпернички, като бившите световни шампионки Анна Ушенина (Украйна) и Александра Костенюк (Русия), Харика Дронавали (Индия), Нана Дзагнидзе (Грузия), Инер Дзи и Ки Гуо от Киитай и др. С победата си гм Антоанета Стефанова спечели и 40 000 долара от наградния фонд на състезанието.