От 26 до 28 юли град Шумен бе домакин на Националната индивидуална купа по ускорен шахмат – Шести мемориал „Стоян Иванов“. Състезанието, вече шеста поредна година, бе посветено на международния майстор Стоян Иванов, един от основоположниците на шуменската шахматна школа. Домакините се бяха постарали да създадат перфектна организация. Арена на шахматните битки бе новата спортна зала „Арена Шумен“. Основен спонсор за местния Спортен клуб по шахмат „Шумен“ бе Община Шумен, а подкрепа оказаха и няколко местни фирми. Организационният комитет на проявата, в лицето на председателя на клуба и директор на турнира мм Атанас Димитров, Илиян Хараланов, Василис Бунис, Антон Аврамов, Петромир Панайотов освен разходите по организацията бе успял да осигури и награден фонд от над 4000 лв., с първа награда 500 лв.

В турнирите по ускорен шахмат и блиц участие взеха над 100 състезатели, практически от цялата страна. Участниците в основния турнир по ускорен шахмат бяха 80, сред които 3 гросмайстори и 7 шахматисти с международни звания. Победител, а с това и носител на купа „Стоян Иванов“ стана мм Мартин Петров със 7,5 т. от 9 кръга, следван от гм Васил Спасов, Божидар Иванов, мм Сашо Николов и гм Ивайло Енчев – 7 т., Александър Димитров, Минко Шишков, гм Крум Георгиев и Лъчезар Йорданов с по 6,5 т. и др. Шанс за победа в турнира имаше до последния момент гм Ивайло Енчев, който обаче допусна загуба от Мартин Петров в 9-тия кръг. Най-добре от ветераните се представиха освен гм Крум Георгиев и мм Сашо Николов, също фм Василис Бунис и мм Коста Ангелов. Направи впечатление участието на много млади състезатели, сред които и няколко девойки, повечето от които от шахматната школа на Шумен.

В блиц-турнира гм Васил Спасов демонстрира високата си класа и спечели първото място, изпреварвайки Мартин Петров. Трети се класира състезателят от Добрич Тома Киряков, пред мм Георги Филев, Минко Шишков, Павел Янев, гм Ивайло Енчев и др.

В рамките на шахматния празник по традиция бе организирана гала-вечеря, на която бяха поканени шахматисти с принос за развитието на шуменския шахмат, както и гости от съседна Гърция, редовни участници в турнирите.

Шахматът в Шумен се развива изключително добре. Неотдавна на Спортния клуб "Шумен" бе предоставена сградата на бившия детски комплекс в централната част на Шумен с РЗП над 450 квадратни метра! Такава площ за шахматен клуб няма никъде в България. Клубът осигури и средства за ремонт и преустройство на помещенията за целите на дейността и от есента там ще започне новата шахматна учебно-тренировъчна година за шуменските шахматисти.