България с пълен комплект медали от шампионата на Европейския съюз за юноши и девойки в Чехия

Успешното лято за българския детски шахмат продължава! Александра Пехливанова, Данаил Попзафиров и Никола Кънов спечелиха злато, сребро и бронз в конкуренцията на състезатели от Европейския съюз. Младите ни таланти затвърдиха позициите на родната шахматна школа, която традиционно печели медали от тези шампионати.

19-ото първенство на Европейския съюз се проведе в Коути над Десноу, Чехия от 14 до 22 август в четири възрастови групи – до 8, 10, 12 и 14 години. В надпреварата взеха участие общо 5 млади български национали.

Александра Пехливанова (ШК „Пловдив“, Пловдив) завоюва титлата Шампион на Европейския съюз с актив от 6 т., които ѝ отредиха и втора позиция в генералното класиране и титла в първенството при момичетата до 8 години.

Божидар Михайлов (ШК „Пловдив“, Пловдив) постигна 5,5 т. и се класира на 4-то място сред момчетата до 8 години.

Данаил Попзафиров (ШК „Елит“, София) е вицешампион в групата на момчетата до 10 г. с актив от 6,5 т. Александър Цолов (ШК „Ан Пасан“, София) раздели 4-7 място, като зае престижното 5-о място.

Никола Кънов (ШК „Елит“, София) завоюва бронзов медал в групата на момчетата до 14 г. с актив от 6,5 т. от 9 кръга.

На снимката: (от ляво): Александър Цолов, Александра Пехливанова, Данаил Попзафиров, Божидар Михайлов и Никола Кънов