Уникален за България, а и за целия свят, шахматен турнир се провежда в Пловдив до 3 октомври. Надпреварата е в хотел "Империал" и в нея вземат участие млади шахматисти (до 21 години) от 17 държави, като шестима от тях са с ЕЛО над 2600. Това е първо състезание в България от 2016 година насам, когато старата БФШ бе изключена от световната шахматна федерация ФИДЕ, на което присъстват и представители на ФИДЕ.

"Турнирът започна в неделя с официално откриване и първи кръг. Играят се 9 кръга в 8 дни. Въпреки трудностите по границите заради пандемията от коронавирус се събраха 57 млади състезатели. Някои държави в последния момент влизат в червени зони. В общи линии се борихме за всеки един състезател. Турнирът е уникален, тъй като от такъв висок ранг за младежи, с такъв коефициент ЕЛО, не е имало никога в България. Даже и в света не е имало такъв", сподели Калоян Матеев, председател на ШК Чесбомб и директор на турнира. "Наградният фонд е над 20 000 евро, а дори мъжки турнири не могат да се похвалят с такъв. За сравнение – наградният фонд на държавното ни първенство е около 18 000 лева общо за мъже и жени. Общината ни протегна ръка и ни помогна с една сериозна сума – 10 000 лева, за което аз им благодаря, както от мое име, така и от името на цялата шахматна общност в България", допълни още председателят на ШК "Чесбомб“ (Пловдив).

Паралелно се провежда и аматьорски турнир (за състезатели с рейтинг до 2000).

Резултатите и временното класиране може да следите ТУК