В залите на Hotel Imperial Plovdiv в Пловдив от 26 септември до 3 октомври 2021 г. под егидата на ФИДЕ се проведоха Международният турнир за млади таланти до 21 г. JUNIOR U21 ROUND TABLE OPEN CHESS CHAMPIONSHIP и турнир за любители с Ело до 2000. Организатори на събитието бяха ШК “Чесбомб“ и KIM 2003 Ltd. със съдействието на БФШ 1928 и Община Пловдив. За перфектната организация специално следва да бъдат отличени КАЛОЯН МАТЕЕВ – президент на ШК "Чесбомб", гм ЕМИЛИЯ ДЖИНГАРОВА и гм АЛЕКСАНДЪР ДЕЛЧЕВ. Интересът към турнирите беше изключително голям, но поради тежката епидемична ситуация в крайна сметка се включиха 57 участника от 14 национални федерации в тулнира до 21 години и 46 участника в любителския турнир, които се бориха за спечелването на внушителния награден фонд от над 50 000 лева.

20 български млади шахматисти взеха участие в надпреварата.

Международният турнир за младежи до 21 години завърши с убедителна победа на руския гросмайстор и номер едно в турнира по Ело гм Алексей Сарана. Женската награда взе Зала Урх от Словения. Гросмайсторска норма покри индийският шахматист Барат Субраманиям, а Цветан Стоянов покри втората си норма за международен майстор.

В турнира за състезатели с ЕЛО до 2000 победител стана Стоян Орлинов Стоянов от ШК "Асеновец 2006" Асеновград.

Беше проведен един топ турнир на световно ниво, с което България се утвърждава с присаствие в календара на международната федерация ФИДЕ. Идеята е турнирът да стане традиционен и да привлича в Пловдив все повече изтъкнати млади състезатели от цял свят.

Повече информация: http://chess-results.com/tnr571844.aspx?lan=1&art=1&rd=9&flag=30

Снимки: https://www.facebook.com/photo?fbid=2870344156516622&set=pcb.2870368006514237